Instagram profil jedne mame iz Mladenovca je veoma popularan u svetu roditelja. Naime, ova kreativna vaspitačica stvara jestiva remek dela, a njene vesele obroke, pored sina Ignjata koji ima tu čast i da ih pojede, obožavaju i svi njeni mnogobrojni pratioci. 

Kako su nastala ova neobična jela, kako uspeva da se organizuje s obzirom da je u njen život pre par meseci ušetala i jedna princeza - devojčica Ognjena, kojim tanjirićima se najviše ponosi i kakvi su njeni planovi za budućnost, otkrila nam tridesetjednogodišnja Dušica Stamenković Vićentijević. 

Kako i kada ste počeli da pripremate ove vesele obroke za decu?

- Još pre 10 godina, kada sam radila kao bejbisiterka, deci koju sam čuvala dekorisala sam voćne obroke na ovaj način, kako bismo se zajedno zabavili a i kako bih ih s lakoćom ubedila da pojedu voćnu užinu. Kasnije, kada sam se zaposlila u struci, kao vaspitačica u vrtiću, organizovala sam druženje sa roditeljima, pa je tako jedan tata, koji je kuvar, pokazivao deci šta sve od voća može da se napravi, i bila sam oduševljena jer sam od njega naučila neke nove ideje za serviranje obroka za decu.

Prošle godine, jednog kišnog septembarskog dana, već sam bila u poodmakloj trudnoći, nisam se osećala dobro pa nisam mogla sina Ignjata da izvedem u park, a kako smo iscrpeli sve ideje za igru shvatila sam da ipak postoji nešto što do sad za njega nisam uradila- dekorisan obrok. Tad sam mu napravila žabu od jabuke, i on se toliko oduševio da se smejao i imitirao žabu, bilo nam je veoma zabavno. Fotografiju te dekoracije sam objavila na svom instagram profilu, kao i na fejsbuku u grupama za ishranu dece, i svi su bili oduševljeni. Sutradan sam dobila nekoliko poruka od majki da su i njihova deca pojela obrok sa elanom, iako ne vole da jedu voće. Tad mi je sinula ideja da nastavim sa veselim tanjirićima i nesebično ih delim sa drugim mamama preko Instagram profila @ignjatovamama, a ubrzo sam napravila i stranicu na Fejsbuku, pod istoimenim nazivom.

Gde pronalazite inspiraciju?

- Inspiraciju pronalazim iz svega što nas okružuje, a za čim Ignjat pokaze interesovanje. To mogu da budu prevozna sredstva, biljke, životinje, ali sve češće to su likovi iz bajki i basni koje svakodnevno čitamo, a ponekad to su i likovi iz crtanih filmova za decu. U poslednje vreme inspiracija su mi i neke uspomene iz naših života.

Koliko vremena Vam oduzima priprema i serviranje?

- Neka dekoracija je jednostavna pa samim tim ne oduzima mi više od 10-ak minuta, a neke su složenije pa mi treba i možda pola sata vremena. Najviše volim da na tanjiriću bude neki konkretan obrok, pa u opisu napišem i recept za to jelo, ali nekada to bude i samo voćni tanjir. Sve zavisi kako smo raspoloženi i šta nam se u tom momentu jede.

Kako sve postižete s obzirom da ste većinu dana sami sa decom?

- Uživam u kuvanju, ali ne volim da sam rob kuhinje, a iskreno nemam ni vremena da toliko boravim u kuhinji, tako da sama priprema obroka mi ne oduzima mnogo vremena jer iz moje kuhinje izlaze samo jela koja se spremaju brzo, jednostavno a zdrava su. Kreativno serviram samo kad imam vremena i ideju kako bih mogla da predstavim to jelo koje sam spremila. Takođe, putem svojih objava na instagramu zelim da razbijem mit da je zdrava ishrana skupa i da podrazumeva gladovanje i previše vremena u kuhinji. Ja sam po čitav dan sama sa dvoje dece, suprug radi u Beogradu i odsutan je bar 12 sati dnevno. Ne želim da babe i dede čuvaju decu jer uživam da sam sa njima, tako da sve obaveze oko nabavke, sređivanja stana, kuvanja, obavljam sama dok su deca sa mnom. Kuhinja je mesto u kome se najkraće zadržavam u toku dana. Hleb koji pravim je beskvasni, i potrebno je tri minuta da se napravi (merila sam stopericom vreme izazvana recima drugarice "I ja bih pravila hleb, ali nemam vremena"). Vreme pečenja ne računam, jer za to vreme nisam u kuhinji, već radim nešto drugo. 

Kroz story objave na instagramu ljudi imaju priliku da vide kako mi realno živimo, i da ja nisam nikakva super mama čija porodica jede sve "homemade" pripremljeno. Ja sam obična mama koja uživa da bude sa svojom decom, a sve drugo stavlja u drugi plan. Uživam da posmatram Ignjata kako se igra na terasi, iako ga gledam kroz balkonska vrata koja su zamazana masnim dečjim otiscima. Jednostavno je- treba gledati u prizor koji vas usrećuje.

I ja sam samo mama, i moja korpa sa prljavim vešom je uvek prepuna, pod nemam vremena da svakodnevno usisavam, ali vremena za ljubljenje, grljenje i smejanje sa svojom decom, a sad i zajedničko kuvanje- za to imam vremena neizostavno svakog dana.


Foto: www.sonjamilojevic.com

Da li prilikom serviranja vodite računa i o kombinacijama i nutritivnim vrednostima namirnica?

- U početku jesam, ali sam vremenom postala fleksibilnija što se toga tiče, ali obavezno poštujem preporuku da namirnice bogate gvožđem ne kombinujem sa mlekom i mlečnim proizvodima.

Oduvek sam kuvala zdravo, a pod tim podrazumevam ishranu bogatu povrćem (pogotovo svežim), voćem, jela bez zaprške, crni hleb, a slatkiše nikada nisam uživala ni da jedem ni da pravim, tako da sam ih pravila isključivo za rođendane. Od kad je Ignjat počeo da jede isto što i mi, našu ishranu sam prilagodila njemu, tako da sam u potpunosti prestala da kupujem hleb i sama ga pravim, i prestala sam da koristim kupovnu vegetu. 

A sada pravim zdrave torte, kako bi i Ignjat mogao da ih jede. S ponosom mogu da kažem da Ignjat za tri meseca puni tri godine, i do sad nikad nije jeo nijedan kupovni slatkis, grickalice, kao ni kupovni hleb. Dešavalo se u parku da ga neko ponudi nečim, ali on bi samo pogledao u mene da vidi da li ja to jedem, i onda bi samo nastavio sa igrom, ne obazirući se na to šta ostala deca jedu.

Da li su ovi veseli obroci uticali da Ignjat lakše prihvati neke namirnice i da bolje jede?

- Od prvog nemlečnog obroka Ignjat je uživao u hrani, tako da što se njega tiče, može da jede i direktno iz šerpe, njemu dekoracija nije presudna da li će da pojede obrok. Sad je dovoljno veliki da može aktivno da učestvuje kako u pripremi obroka, tako i u nastanku dekoracije, i uživam u tim momentima. Mada je Ognjena porasla, počela je da puzi, pa dođe do mojih nogu i traži da je uzmem, i ona bi htela da se igra sa nama.

Koji je Vaš omiljeni "tanjirić" i da li Vaša deca imaju svog favorita? 

- Najviše sam ponosna na svoju prezentaciju lika Fride Kalo, a i snimak Ignjata kad je jeo tu voćnu užinu mi je jedan od najsimpatičnijih videa. Ignjat je uz posebnu slast pojeo i Snupija kog sam napravila od sutlijaša. Kad sam mu pravila Crvenkapu bojao se da pojede vuka, oprezno mu je pipao zube (koji su bili od semenki suncokreta). Kad sam mu pravila medu od prosa, medu koji spava, on je sve vreme sa prstom preko usana govorio "Pssst, pava!" tako da sam morala da mu sipam drugi obrok, jer nije dao da medu probudimo.

Da li ćete nastavite da se bavite ovim divnim hobijem? Kakvi su Vaši planovi? 

- Planiram da aktiviram kanal na Jutjubu gde ćemo Ignjat i ja zajedno kuvati i gde ću prikazivati postupke dekoracija koje objavljujem. U početku sam tu opciju smatrala nemogućom, jer deca su uvek sa mnom, uvek je buka, ali kad malo bolje razmislim, pa u takvoj atmosferi i nastaju svi ti tanjirići za Ignjata, to je naš realan život. Oni koji prate naše tanjiriće žele da nas vide u prirodnom okruženju jer su nas takve i zavoleli.