Prelep ukus i prava riznica zdravlja – tako se ukratko može opisati sok od kupina. Ove bobice su upadljive i svojom pojavom u baštama prosto mame da ih probamo. A, kako i ne bi, kada njihova boja varira od jarko do tamno crvene, a nekad i ljubičaste. Sa njima možete napraviti brojna ukusna jela, a pre svega i ovaj čuveni napitak.

Dobrobiti soka od kupine

Biljka kupina latinskog naziva Rubus fruticosus slatka je i zdrava prirodna poslastica. Hranljive materije koje ona sadrži su veoma značajne za naš organizam. Pre svega, one obiluju antioksidansima koji kompletno čiste organizam od toksina. Kroz ove bobice, unosimo i značajne količine brojnih minerala. Tako našem telu dajemo gvožđe, kalijum i magnezijum, koji su pravi dar prirode sakriven u kupinama. Osim njih, one su bogate vitaminom C i E, koji im daju sladak i blago kiselkast ukus.

On će okrepiti vaše telo, ojačati imunitet i preventivno delovati kod različitih bolesti, a veruje se da ovo ukusno voće ima i moćno antikancerogeno dejstvo

Zašto je sirup od kupine dobar za zdravlje?

Odličan za krvnu sliku i srce

Jedna čaša ovog soka sadrži skoro 700 mg kalijuma. To je fenomenalan prirodni lek za kompletan kardiovaskularni sistem. Naročito je preporučljivo piti sok od kupine za anemiju, jer se i pored kalijuma u njemu nalazi gvožđe.

Jača imunitet bolje od suplemenata

Ono što je odbrambenom sistemu vašeg organizma preko potrebno jesu folati. U pitanju je vitamin B9, koji se teško pronalazi u većim količinama kada su namirnice u pitanju. Međutim, ovo voće je prepuno ove preko potrebne materije. Čak 108 mikrogramafolata nalazi se u jednoj čaši.

Čisti organizam od toksina

Ovo ukusno voće sadrži velike količine antocijana, jakog prirodnog antioksidansa. Zanimljivo je kako upravo on daje tim bobicama karakterističnu tamnu boju. Stoga se može koristiti kupinov sirup za detoksikaciju celog organizma, što će sprečiti pojavu brojnih oboljenja.

Sjajan protiv upala

Vitamin C je takođe zastupljen i to celih 90 mg u 2 dl ovog napitka, što praktično predstavlja 100 posto dnevnih potreba! Pomoći  će u saniranju  upala, ali sačuvaće i elastičnost kože, tetiva i krvnih sudova.

Ublažava bol i smanjuje obilne menstruacije

Kupine su prirodni saveznik svih žena, naročito kad su problemi tokom ciklusa. Tada se često mogu javiti bolovi i grčevi koji su zaista neprijatni, a neretko i jaka krvarenja. Ukoliko pijete ovaj napitak lišićete sebe tih pojava, jer on povoljno utiče na krv, kao i na samu matericu.

Eliminiše dijareju i opstipaciju

Sok od kupina je neprikosnoven u rešavanju problema rada creva. Veoma brzo hidrira ceo organizam i reguliše rad digestivnog trakta, a već nakon jedne čaše ovog napitka osetićete poboljšanje. Osim toga, efikasan je i protiv zatvora, kao i nadutosti donjeg dela stomaka.

Jača kosti i sprečava osteoporozu

Već smo spomenuli da ovo voće sadrži kalcijum, a poznato je kako je u pitanju mineral koji je preko potreban za rast, razvoj i čuvanje koštanog tkiva. Sa sigurnošću možemo reći kako je ovaj napitak među najboljim domaćim lekovima za ovu namenu. Stoga, slobodno pijte sok od kupine za zdravlje kostiju i izbeći ćete osteoporozu, a ako ste pretrpeli lom, pomoćiće vam u bržem zaceljenju.

Prevencija raznih oblika raka

Priroda je puna raznih biljki koje mogu pomoći u zaštiti od kancera, ali i u samom lečenju ove opake bolesti. Obzirom kako sadrži vitamin C, kao i flavonoide, možemo preporučiti da pijete sok od kupina protiv raka debelog creva. On efikasno čisti sve toksine iz digestivnog trakta, a zahvaljujući svojim antikancerogenim svojstvima sprečiće rast i dalji razvoj malignih ćelija.

Foto: Profimedia

Recepti 

Sok od kupina (recept sa šećerom)

Potrebno vam je:

5 kg svežih kupina

2 kesice limuntusa

1,5 kilogram šećera

konzervans po potrebi

Priprema

Voće operite, eliminišite i izbacite sve trule primerke. Potom ih uspite u jednu veću šerpu i prelijte vodom. Neka budu prekrivene tečnošću (otprilike 5 litara). 

Kuvajte ih na jakoj vatri sve dok ne počnu vriti, pa zatim smanjite jačinu. Ostavite nek stoje još deset minuta. Tada sklonite lonac sa šporeta i dva puta procedite sok od kupine kroz sito.

Potom u njega sipajte kilogram i po kristal šećera i ponovo vratite na ringlu. Kada opet provri, sklonite sa vatre i uspite sadržaj dve kesice limuntusa i željenu količinu konzervansa. Dobro promešajte neka se lepo rastvori, pa napitak prespite iz šerpe u staklene flaše koje ste prethodno oprali. Zatvorite ih, ostavite nek se ohlade na sobnoj temperaturi.

Sirup kupine čuvajte na tamnom i ne mnogo hladnom mestu, najbolje u ostavi. Ukoliko ga planirate popiti za kratko vreme, ne morate dodavati limuntus.

Recept za sok od kupina bez kuvanja

Potrebno vam je:

1,5 kg svežih kupina

1 litar vode

1 kilogram šećera

1 limuntus

Priprema

Voće dobro operite i uklonite one bobice koje su natrule. Dobro ih iscedite, prebacite u posudu odgovarajuće veličine i pospite limuntusom. Potom ih ostavite nek odstoje 24 sata.

Sutradan je potrebno procediti sok koji se stvorio i u njega dodati šećer. Onda ponovo odložite i neka odstoji jedan dan, samo što ćete morati s vremena na vreme promešati  smesu.

Kada istekne ovaj period, prespite ga u staklenu flašu. Uverićete se kako ovako napravljen sok od kupina bez kuvanja ima jednako lep ukus kao onaj koji je pripreman na šporetu.

Sok od kupina (recept bez šećera)

Potrebno vam je:

5 kg svežeg voća

morska so

Priprema

Način kako se priprema prirodni sok od kupina bez šećera je nešto drugačiji. Trebaće vam malo više pažnje i strpljenja. Stoga se savetuje priprema u sokovniku na pari. Voće očistite, pa ga ubacite u cediljku od aparata i pospite sa malo morske soli (na vrh kašičice). Vodu dovedite do tačke vrenja i nakon toga jednostavno prespite sirup od kupine u staklene boce.

Odmah ih dobro zatvorite i zamotajte u krpe kako bi što duže sačuvale toplotu. Ovo je verovatno najbolji način pripreme, jer se čuvaju svi vitamini i minerali. Tajna je u samom pripremanju napitka na pari, pa temperatura ne prelazi 80 stepeni.

Sok od kupine (bez konzervansa)

Potrebno vam je:

5 kg svežeg voća

do 2 kilograma šećera

2 kesice limuntusa

Priprema

Kada operete kupine i procedite ih, sipajte ih u veći lonac. Ostavite nek se kuvaju na tihoj vatri oko 10 minuta. Potom ih ili izgnječite ili sameljite u blenderu, izbor je na vama. Ukoliko vam smetaju one sitne bobice, jednostavno procedite smesu kroz cediljku. Zatim ponovo vratite šerpu sa sokom na šporet i sipajte šećer. Neka stoji na tihoj vatri sve dok se zaslađivač ne rastopi, a sve vreme je potrebno mešati smesu.

Kada se šećer sjedini, ubacite limuntus i dobro izmešajte. Kada je gotov, jednostavno ga sipajte u čiste staklene flaše. Dobro ih podvežite celofanom i zatvorite. Neka odstoje na sobnoj temperaturi, pa tek onda odložite ambalaže na tamno i hladno mesto.

Doziranje, upotreba u trudnoći i mere opreza

Kada je u pitanju domaći sok od kupina, doziranje je krajnje jednostavno. U zavisnosti od toga koliko vam prija njegov ukus, u čaši od 2 decilitra sipajte do trećinu ovog sirupa. Ostatak nadopunite vodom, malo promešajte i popijte. Ako volite kupinu, dodajte malo više sirupa i uživajte u svim blagodetima koje ona donosi.

Pitanje koje se često spominje u vezi sa ovim napitkom jeste sme li se piti sok od kupina u trudnoći. Odgovor je potvrdan, ali uz obavezno savetovanje sa lekarom.

Žene koje su u drugom stanju će prosto uživati u zdravstvenim beneficijama koje dolaze iz prijatnog ukusa kupinovog soka. Sve to će se, naravno, pozitivno odraziti i na bebu. Pijte ga jednostavno pre jela i to po jednu čašu u dozi koju smo malopre spomenuli.

Trebate znati kako sok od kupine nuspojave izaziva vrlo retko. Ukoliko osoba koja ga pije ispoljavi neke alergijske reakcije, treba prestati sa konzumacijom.

Ipak, ako preterate i popijete količinski više, može se javiti dijareja. Srećom, ona je prolaznog karaktera, pa znajte kako je umerenost u doziranju veoma bitna.