Biljka čia je jednogodišnja cvetnica iz porodice pitomih nana koja predstavlja izuzetno bogat izvor minerala i hranljivih materija. Ove zdrave semenke deluju veoma hidrirajuće na naš organizam, pospešuju probavu i regulišu rad creva i nivo elektrolita.

Čia seme je preporučljivo onima koji žele da izgube višak kilograma, pošto postiže efekat brže razgradnje masti u telu, a daje nam osećaj sitosti i izvrsna je zamena za gotovo sve slane grickalice.

Čia ne sadrži gluten, i može veoma dobro da se kombinuje sa raznim jelima.

Daje snagu i jača imunitet

Čia semenke su sitna crna, bela i tamnosmeđa semena koja potiču od biljke Salviahispanica, koja je vrsta mente. Prirodno stanište su joj Južna i Srednja Amerika, tačnije područje Perua, Gvatemale, Bolivije, Paragvaja i Meksika.

Od davnina su je uzgajali i koristili kao osnovnu namirnicu Asteci i Maje, a sam naziv čia, zapravo, je drevna majanska reč za snagu. Iako se koristila hiljadama godina, postala je popularna u poslednjih 25 godina, jer su naučnici ustanovili da je prebogata omega-3 masnim kiselinama koje čine čak trećinu njenog sastava, što predstavlja jedan od najboljih izvora zdravog i kvalitetnog ulja.

Osim toga, čia semenke obiluju antioksidansima i vlaknima, a sadrže i visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. Kao takva, ova dragocena biljka može mnogo da utiče na unapređivanje zdravlja, posebno kad je reč kod sprečavanja oboljenja srca, povišenog šećera, a odlično se pokazala i kad je regulisanje varenja u pitanju.

Čia semenke su veoma bogate mineralima. Prednjači mangan, koji je veoma bitan za metabolizam, rast i razvoj mišića i kostiju. Potom je prisutan fosfor, koji je takođe bitan za održavanje i regeneraciju tkiva, a pored njega nalazi se i bakar koji nam najčešće nedostaje u ishrani, a važan je za zdravlje i pravilan rad srca.

Zanimljivo je da se u samo dve kašike čia semenki nalazi čak dva puta više kalijuma nego u jednoj banani. Gvožđe, kao sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim ćelijama, uključen je u transport kiseonika kroz celo telo, a ovim mineralom čia semena takođe obiluju.

Na kraju, prisutan je kalcijum, koji osim što je dobar za kosti, izuzetno pogoduje našem mozgu i nervima. Iako su bogate esencijalnim mineralima, čia semenke ne predstavljaju obilan izvor vitamina. Ipak, sadrže vitamine A, B, E i D, koji su pogodni za vid, kosu, nokte, kožu, zube, mišiće i nervno tkivo. Upravo zato se koriste kao dodatak jelima, prirodnim voćnim sokovima i desertima, a ne sadrže ni šećere, gluten i okside.

Čia semenke koriste u ishrani

Prema naučnim analizama, 28 grama ovih semena sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina. To znači da jedna puna kašika dnevno obezbeđuje 18 odsto dnevnih potreba kalcijuma, 27 odsto fosfora, 30 odsto mangana i nešto manju količinu kalijuma, cinka i bakra.

Pošto je čia seme potpuno neutralnog ukusa, ono neće imati uticaja na drugu hranu koju konzumirate istovremeno, pa ga možete koristiti kao dodatak svim jelima. Najčešće se preporučuje kombinovanje sa salatama. Semenke su pogodne i uz dvopek, kao dodatak tokom pripreme hleba, kolača i peciva, a samlevene ih možete dodati u jogurt i kefir.

Idealno se kombinuju uz orašaste plodove, kukuruz, badem i proso. Možete ih koristiti kao u sva tri obroka.

Recimo, za doručak uzmite šolju kefira i dodajte kašiku čia semenki uz ovsene mekinje, pahuljice ili musli.

Za ručah ih možete dodati u salatu, čime ćete povećati unos proteina i vlakana i ceo obrok učiniti lako probavljivim. Takođe, čia semenke možete da ubacite u supu, ćufte od mesa ili u smesu za pohovanje mesa, jer su idealna zamena za prezlu.

Za kraj dana možete da pomešate jogurt i čia semenke, a u smesu da izrendate jednu svežu jabuku i dodate malo kandiranog voća.

Koliko dnevno čia semenki sme da se konzumira?

Za razliku od semena lana, čia semenke ne moraju da se samelju da bi mogle da se konzumiraju i da bi njihova nutritivna vrednost bila potpuno izražena. One su lako probavljive, vrlo prijatnog ukusa i mogu da se konzumiraju u dnevnoj dozi od 20 grama.

Nije preporučljivo da ih pržite, kako termičkom obradom ne bi izgubile vredne i hranljive materije. Čak i kad ih dodajete jelima koja pripremate, savetuje se da to učinite pred sam kraj kako bi što manje bile izložene visokoj temperaturi i time zadržale svežinu.

Pošto veoma lako upijaju vodu, mogu da se konzumiraju svako jutro tako što ih prethodno ostavite da odstoje desetak minuta u čaši vode. Za to vreme one nabubre i praktično dobijete želatinastu masu koju možete jesti kašičicom.

Preporuke nutricionistaOsobe ispod 50 godina starosti unose 38 grama dnevno za muškarce i 25 grama za žene, dok osobe preko 50 godina starosti konzumiraju po principu 30 grama dnevno za muškarce, odnosno 21 gram za žene.

Iako se preporučuju osobama koje pate od određenih zdravstvenih problema, čia semena su najbolji izbor mnogih sportista. Naime, zbog visokog nivoa proteina kojeg sadrže zajedno sa mineralima, često se nalaze na meniju onih osoba koje se bave sportom, pošto pospešuju oporavak, izgradnju i regeneraciju mišića.

Zanimljivo je da ove sitne semenke sadrže triptofan, protein koji osim što daje osećaj sitosti, razgradnjom u organizmu pomaže kada je u pitanju kvalitetan san, pa se preporučuju osobama koje pate od nesanice.

Foto: Profimedia

10 prednosti korišćenja čia semenki

Ova biljka se svrstava među najzdravije namirnice na planeti. Karakteristična je po tome što je prepuna hranljivim materijama koje umnogome pomažu vašem telu i mozgu da pravilno i bolje funkcionišu.

Evo liste prednosti korišćenja čia semena koja su naučno dokazana:

- obezbeđuju veliku količinu hranljivih materija, dok sadrže veoma malo kalorija

- bogate su antioksidansima

- sadrže nizak nivo ugljenih hidrata, a visok nivo visokokvalitetnih proteina i vlakana

- pomažu gubitak telesne težine

- obiluju omega-3 masnim kiselinama

- poboljšavaju krvnu sliku i smanjuju rizik od srčanih oboljenja

- visok sadržaj kalcijuma, magnezijuma i fosfora poboljšava zdravlje kostiju, a važno je reći da se chia semenke posebno preporučuju osobama koje ne jedu mlečne proizvode

- dovode do značajnih zdravstvenih poboljšanja kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2

- preporučuju se sportistima i rekreativcima, jer pomažu postizanje boljih rezultata i performansi

- veoma lako se uklapaju uz svako jelo i odgovaraju vašem načinu ishrane, a ne izazivaju alergijske reakcije na koži

Lek za brojne tegobe

Kao što je već rečeno, ove smeneke sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina koje su izuzetno važne za naše telo i prava su hrana za mozak. Upravo zbog činjenice da obiluju ovom korisnom materijom, savetuje se da se koristi kao dodatak jelima, jer retko koja namirnica koju konzumiramo ima dovoljno omega-3 masnoća.

Osim toga, čia semenke smanjuju otpornost na insulin i poboljšavaju nivo šećera u krvi, te su sjajan izbor u borbi protiv dijabetesa tipa 2 koji se često javlja. Zanimljivo je da, u poređenju sa tradicionalnim hlebom, onaj koji je napravljen od čia semenki pogoduje smanjenju šećera u krvi i kao takav se savetuje za svakodnevnu upotrebu osobama obolelim od dijabetesa.

Poznato je da današnji način života izlaže svakoga od nas stresu koji ima ozbiljne posledice po naš organizam, a najčešće po probavni sistem. Kod problema sa neredovnom stolicom i sa tzv. lenjim crevima, čia semenke obezbeđuju distribuciju potrebnih vlakana koje se apsorbuju u debelom crevu i omogućuju povratak pravilnog rada probavnog sistema i redovno pražnjenje. Osim toga, ishrana bazirana na vlaknima kojima obiluje ovo semenje pomaže i kod smanjivanja nadimanja i upalnih procesa debelog creva.

Čia seme sadrži niz korisnih biljnih jedinjenja. Najzastupljenija je hlorogena kiselina, koja predstavlja prirodni i snažan antioksidans koji smanjuje krvni pritisak.

Pored nje, nalazi se kofeinska kiselina, koje ima u izobilju a koja je idealni saveznik u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.

Naučnici su takođe utvrdili da čia semenke sadrže kvercetin i kempferol, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze, a pokazali su se korisnim i u prevenciji malignih oboljenja i drugih hroničnih bolesti.

Posebno se savetuje da ih koriste deca koja imaju problema sa demineralizacijom kostiju, koja vodi ka pojavi rahitisa, a kod odraslih osoba ka osteomalaciji.

Foto: Shutterstock

Recept za čia puding

Idealan zdrav desert za vas i vaše ukućane.

Za osnovu vam je potrebno:

300 ml kokosovog mleka

3 kašike čia semenki

3 kašike kokosa

2 kašike meda i po izboru

voće koje želite, a najlepši ukus puding ima sa bananama, jagodama, kupinama i mangom

Priprema:

Potrebno je da pomešate mleko, čia semenke, kokos i med. Izmešajte dok se masa lepo ne sjedini, a potom je odložite u frižider na nekoliko sati, najbolje da odstoji preko noći. Pre nego što počnete sa serviranjem, preporučuje se da izvadite posudu sa masom da odstoji na sobnoj temperaturi.

Za voćni pire možete da koristite samo jednu namirnicu, ali mnogo lepši efekat ćete postići kombinovanjem nekoliko različitih plodova voća.

Pripremljeno, oprano i očišćeno voće prvo isecite, a potom izmešajte mikserom. Po želji možete da dodate malo meda u toku pripreme, kako biste eliminisali kiselost. Ukoliko niste u mogućnosti da napravite pire, možete da isečete voće na sitne komade i kao takvo ga koristite.

U činije za serviranje sipajte sloj pudinga, potom sloj voća, zatim ponovo sloj pudinga i na vrh možete da stavite voće posuto kokosom.

Ovaj desert je izuzetno zdrav, jer sadrži prirodne šećere koji se sporije razgrađuju u organizmu za razliku od kupovnih pudinga koji obiluju veštačkim šećerima i zaslađivačima.

Recept za čia smuti

Potrebno je:

1 banana

1 šolja jagoda

jedna kašika čia semenki

50 ml kokosovog mleka

pola kašičice vanile u prahu

pola kašičice cimeta

kockice leda

Priprema:

Navedene sastojke ubacite u blender i izmiksajte sve dok se ne sjedini u masu. Po želji možete dodati i jednu šargarepu kako bi smuti imao još lepši ukus i boju.

Za pripremu ovog napitka potrebno je svega nekoliko minuta, a pošto je veoma bogat neophodnim vitaminima i mineralima, predstavlja idealan doručak za zdrav početak dana.