Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasilje u braku: Pitanja koja svaka žena sebi mora da postavi

Zlostavljanje u braku predstavlja veoma ozbiljan oblik ugrožavanja osobe koji može da, u slučaju da se olako pređe preko njega, naraste do neslućenih razmera, zato prepoznajte nasilje na vreme...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ciklus nasilja često započinje verbalnim ponižavanjem i emocionalnim zlostavljanjem koji se kasnije intenzivira i preuzima oblik fizičkog zlostavljanja. Verbalno zlostavljanje je možda i gore od fizičkog, jer kada rane i polomljene kosti zarastu izgovoreno zlostavljanje nastavlja da nečujno iznutra nagriza osećaj lične vrednosti osobe. 

Klasičan zlostavljač sugeriše svojoj žrtvi da je ona odgovorna za njegovo negativno ponašanje, da je ona glavni krivac za sve i da je bez njega, zlostavljača, bespomoćna. Žrtve zlostavljanja na kraju veruju da su bespomoćne i da zaslužuju da budu osramoćene. 

Statistika pokazuje da je mnogo veći broj muškaraca koji zlostavljaju nego žena.

Povezane vesti

Šta je nasilje u braku?

Za nasilje u braku smatra se zlostavljanje od strane jednog ili oba partnera uzajamno, i to na redovnoj osnovi, u cilju dominacije i kontrole nad drugom osobom. Zlostavljanje i nasilje u braku odvijaju se sa samo jednim ciljem, a to je zadobijanje i održavanje potpune kontrole nad drugom osobom. Zlostavljač koristi strah, krivicu i zastrašivanje da bi drugu osobu iscrpeo i držao je pod svojom kontrolom. Zlostavljač može da nanese povrede ne samo osobi s kojom je braku, već i osobama u njenom okruženju. 

Postoji više vrsta zlostavljanja braku. Prva i najčešća vrstaje fizičko zlostavljanje koje podrazumeva da jedna ili obe osobe u braku šamaraju, udaraju, dave ili guraju bračnog partnera. Fizičko nasilje čini 70% ukupnog zlostavljanja. U ovoj kategoriji su i slučajevi fizičkog zlostavljanja žena u toku trudnoće i periodu dojenja. 

Druga vrsta zlostavljanja je emocionalno ili psihičko. Psihičko nasilje je drugo po učestalosti nasilja koje se prijavi. U tom slučaju jedna ili obe osobe koriste ružna imena, omalovažavaju, ili uništavaju samopoštovanje drugog. Cilj emocionalnog zlostavljanja je razaranje samostalnosti i osećanja lične vrednosti kod zlostavljane osobe. Zlostavljana osoba može da oseća da nema izlaza za nju iz te situacije ili da će sve izgubiti izgubi li osobu koja je zlostavlja. Rane koje nastaju od emocionalnog zlostavljanja vrlo su realne i duboke i mogu da nanesu podjednak bol kao i fizičko zlostavljanje, ako ne i veći. Štaviše, emocionalno zlostavljanje se vremenom pogoršava i često prelazi u fizičko maltretiranje. 

Seksualno zlostavljanje je uobičajeno u nasilnim odnosima. Prema nekim podacima, negde između jedne trećine i jedne polovine svih fizički zlostavljanih žena partneri siluju bar jednom u toku odnosa. Svaka situacija u kojoj je osoba primorana na neželjeni, nebezbedan, ili ponižavajući seksualni odnos smatra se za seksualno zlostavljanje. 

Ekonomsko ili finansijsko zlostavljanje uključuje strogu kontrolu finansija, sklanjanje novca ili kreditnih kartica, proveravanja gde je otišao svaki dinar koji je potrošen, neobezbeđivanje osnovnih potrepština (hrane, odela, lekova, mesta za stanovanje), ograničavanje finansija, zabranjivanje da se partner zaposli, itd..

Povezane vesti

Prepoznavanje zlostavljanja

Prvi korak u prekidanju ciklusa zlostavljanja je primećivanje i priznavanje znakova upozorenja zlostavljanja u braku. Niko ne treba da živi u strahu od osobe koju voli. Postoji pomoć i za osobe koje zlostavljaju a i za zlostavljane.

Postoji mnogo znakova odnosa zlostavljanja – a najočigledniji je strah od partnera. Drugi znaci uključuju – kod zlostavljača - nizak prag tolerancije, kao i ponižavanje partnera, kontrolisanje, dok kod zlostavljane osobe to je osećaj samoprezira, bespomoćnosti i očajanja. 

Osećanja zlostavljane osobe

Da li:

- strahujete od svog partnera veći deo vremena?

- izbegavate određene teme iz straha da ne razbesnite partnera? 

- osećate da ništa što uradite nije dovoljno dobro za vašeg partnera?

- verujete da zaslužujete da budete povređeni ili maltretirani?

- se pitate da li ste možda skrenuli pameću? 

- se osećate emotivno mrtvo ili bespomoćno?

Povezane vesti

Ponašanje zlostavljača

Da li vaš partner?

- ponižava ili viče na vas?

- kritikuje ili omalovažava?

- ponaša se toliko loše prema vama da vas je sramota od prijatelja i članova porodice?

- ignoriše ili omalovažava vaše mišljenje ili dostignuća?

- krivi vas za svoje zlostavljačko ponašanje?

- vidi kao lično vlasništvo ili seksualni objekat, a ne kao ličnost?

- ima lošu nepredvidivu ćud?

- vas povređuje, preti da će vas povrediti ili ubiti?

- preti da će vam uzeti decu ili da će im nauditi?

- preti da će počiniti samoubistvo ako ga napustite?

- primorava na seks?

- uništava vašu imovinu?

- deluje ekstremno ljubomorno i posesivno?

- kontroliše gde idete i šta radite?

- sprečava vas da se viđate sa prijateljima i porodicom?

- ograničava vaše korišćenje novca, telefona ili kola?

- neprekidno vas proverava?

Ako je i samo jedan odgovor na ova pitanja potvrdan, vreme je da reagujete!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica