Potrebno je:

4 jaja

300 g mekog brašna

300 g šećera

2 vanilin šećera

narednada korica 1 limuna

120 g margarina sobne temperature

1 prašak za pecivo

10 kašika mleka

3 kašike ulja

2 kašike kakaa

2 kašike ruma

Priprema

Belanca izmiksajte u čvrsti sneg. Margarin izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žumanca i limunovu koru.

U smesu sa žumancima, uz stalno mešanje, postupno dodajte mleko i ulje. Na kraju lagano umešajte brašno i prašak za pecivo.

Dobijenoj smesi dodajte prethodno pripremljeni sneg od belanaca.

Odvojite 1/3 smese i lagano umešajte kakao i rum. Kakao prosejte kako ne bi imali neželjene grudvice. U ovoj fazi, ukoliko želite, u svetlu smesu možete dodati i 50 g suvog grožđa.

U dobro podmazan i pobrašnjen kalup za mramorni kolač stavljajte red žutog, red smeđeg fila.

Kolač pecite na temperaturi od 180 °C 40-45 minuta.

Pečeni i ohlađeni mramorni vienac možete posuti šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom.

PROBAJTE I...