Za lepinjce vam je potrebno:

150 grama brašna (mešano: ražano, proseno, ječmeno, speltino)

1/2 kašičice morske soli

1/2 kašičice sode bikarbone

2 kašičice limunovog soka

1 kašika maslinovog ulja (opet može bez njega)

1,5 – 2 decilitra kisele vode

Priprema:

Pomešajte brašno u činiju. Stavite najviše ražanog, oko 80 grama, a onda dodajte još i proseno, ječmeno i speltino.

U činiji prvo umešajte suve sastojke, a onda dodajte ulje (ako želite i ako ne postite na vodi) i vodu. Sce promešajte, pa stavite limunov sok. I opet dobro promešajte. Mokrim rukama vadite smesu, oblikujte lepinje i spuštajte na pek papir. Od ove količine sa dobila 3 lepinje. Ako vas više doručkuje, proporcionalno povećajte mere.

Pleh sa lepinjama stavite u već zagrejanu rernu i pecite oko 10 minuta na 220 stepeni. Pre nego što ih ubacite u rernu, možete da ih pospete semenkama po želji.

Za namaz od pasulja vam je potrebno:

1 konzerva pasulja

1 ili 1/2 manje glavice crvenog luka (zavisi od ukusa)

1 ili 2 čena belog luka

3 kašike maslinovog ulja

1/2 kašičice morske soli

Ako postite na vodi, preskočite ulje, namaz može da se napravi i bez toga.

Crveni luk iseckajte, kao i beli luk. Pasulj operite pod mlazom vode. I sve stavite u blender. Dodajte so i ulje (ako želite) i napravite pastu.