Sir je drugi po redu izvor kalcijuma i odličan izvor proteina i vitamina.
A ovo je lista od pet najzdravijih sireva na svetu:
Feta sir
Feta je mediteranski sir dosta snažnog ukusa i jede se u manjim porcijama. Pravi se od kozjeg mleka stoga je odličan izbor i za ljude koji su osetljivi na laktozu. Možete ga kombinovati sa salatama, supama, slatkim krompirom, mafinima od povrća ili raznim voćem.
Švapski sir
Ovaj sir bogat je kalcijumom i fosforom koji su značajni za zdravlje kostiju, a sadrži i kazein (mlečni protein) koji pomaže u obnavljanju mišićnog tkiva. Možete ga pronaći i u varijantama sa vrlo malo mlečne masti.
Rikota
Rikota sir slične je teksture kao i švapski sir ali je laganiji, a pola šoljice zadovoljava čak 25 odsto dnevnih potreba za kalcijumom. Takođe je bogat fosforom, vitaminima A i B, kao i cinkom. Odličan je dodatak kroasanima, tostovima pa čak i kolačima.
Neufšatel
Ovaj sir je francuska verzija kremastog sira, ali sadrži samo trećinu njegove masti. Iako ga nije uvek lako pronaći u prodavnicama, odlična je zamena za kremaste sireve koje inače mažete na hleb.
Parmezan
Iako pola šoljice sadrži čak 216 kalorija u parmezanu se nalazi umami, koji prema nekim istraživanjima poboljšava ukus ostale hrane, a može da poboljšati i probavu. Pola šoljice parmezana takođe sadrži oko 19 grama proteina, ali i natrijum pa je zbog toga jako bitno umereno konzumiranje.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu