Potrebno vam je:
- 400 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 ravna kašičica soli
- 1 dl ulja
- oko 2,5 dl mleka
- malo badema i karanfilić ili biber u zrnu za dekoraciju
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, dodajte 1 kašičicu šećera i brašna. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte ulje i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo.
Odvajajte male komadiće testa i oblikujte trakice dužine 20-tak cm. Pokušajte da napravite čvor od trakice i jedan kraj provucite kroz otvor, to će biti glava ptičice. Od drugog kraja trakice napravite repić i zasecite na par mesta.
Oljuštene bademe isecite na štapiće i stavite po jedan štapić za usta ptičice, a oči napravite od karanfilića ili bibera u zrnu. Premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.
Postupak pravljenja ptičice od testa možete pogledati u videu:
Može li beba u stomaku da čuje? Ovo pitanje zanima sve buduće mame, a odgovor će vas iznenaditi
Ovo je najtužnije srpsko ime: Roditelji ga i danas daju deci, a ne znaju za bolno značenje
Koji simptomi su normalni u trudnoći, a koji znak za uzbunu? Babica nam otkriva šta ne smete da ignorišete
Rijana trudna treći put za 3 godine: Šta se dešava sa telom kad imate više trudnoća zaredom?
Mapa najpopularnijih imena u svetu: Evo koja dva su omiljeni izbor za dečake i devojčice u Srbiji