Aleksandra, na čijem Instagram profilu "aleks_books_and_cooks" možete pronaći najrazličitije slane i slatke recepte, pomogla nam je i odabrala nekoliko savršenih predloga za novogodišnje dezerte. Bila je ljubazna, pa je za sve naše čitaoce dala detaljna uputstva o pripremi istih.

Ovo su njeni predlozi:

1.  Nutela čizkejk

Potrebno je:

Kora:

250g toto keksa ili neki drugi po vašem izboru,

50g petit bera,

100g otopljenog margarina,

2 kašike mleka.

Izmiksati keks,dodati margarin i mleko. Izmešati rukama i utabati u kalup.

Fil:

250ml slatke pavlake,

200g kisele pavlake,

400g milerama,

100g šećera u prahu,

200g nutele,

1 kašika arome vanile,

1 kesica želatina.

Priprema

Fil pripremiti, tako što umutite mileram, pavlaku i šećer u prahu,dodate umućenu slatku pavlaku,kašiku vanile i nutelu. Ukoliko volite slađe, ili jači ukus nutele, stavite više po želji. Želatin potopiti u 4 kašike hladne vode da nabubri na 10min, a potom ga rastopiti na vatri, pa pomešati sa par kašika fila i onda prebaciti sve u fil i izmešati.

Premazati preko kore i staviti u friz da se malo stegne.

Glazura:

100ml slatke pavlake,

100g čokolade.

50g krupno seckanih lešnika.

Staviti na šporet slatku pavlaku da se ugreje. Skloniti sa šporeta i dodati kocke čokolade da se istope. Preliti preko fila pa posuti seckanim lešnikom.

2. Torta "Gram ljubavi"

Potrebno je:

Kora:

12 jaja,

12kašika šećera,

3 kašike brašna,

1 prašak za pecivo,

250g badema.

Fil:

1l mleka,

100g gustina,

300g šećera,

2 vanil šećera,

2-3 kašike nutele.

Podloga:

300g mlevene plazme,

100g margarina,

2-3 kašike šećera u prahu,

malo soka sa poveže keks i margarin.

Ukrašavanje je proizvoljno. Da li ćete šlag, slatku pavlaku, čokoladu ili njihovu kombinaciju.

Priprema

Napravite 3 kore od po 4 belanceta, 4 kašike šećera, 1 kašike brašna, oko 70grama krupnije seckanih badema i 1 kašičice praška za pecivo. Kore su lagane! 

Peče se na 180c dok ne dobije rumenu boju, oko 10-15 min. Dok se kore smenjuju jedna za drugom, sprema se fil. 

Pomeša se 12 žumanaca sa šećerom, gustinom i malo mleka i skuva se u preostalom mleku od 1l. Kad se skuva, dodate 2 vanil šećera. Kada se prohladi, podeli se na pola i u jednu polovinu umeša nutela.

Plazma se pomeša sa margarinom, šećerom u prahu i sokom, pa utisne u kalup.

Slaže se plazma-fil s nutelom, 1.kora, vanil fil, 2. kora, fil s nutelom, 3. kora. Ukoliko vam ostane fila, premažite preko treće kore. Poravnajte umućenom slatkom pavlakom odozgo i sa strane. Rastopite 50g čokolade i 50ml slatke pavlake i prelijte preko torte.Preostale bademe pospite po obodu, a po sredini pospite izlomljene slatkiše.

3. Kolač Tri leće (Tres leches)

Potrebno je:

600g smese za treleće,

6 jaja,

100ml vode,

1l slatke pavlake,

1.5l mleka,

300-400g karamele (zavisi ko je koliko voli).

Priprema

Umutiti, izručiti na pek papir u pleh i peći na 220 dok ne porumeni. Proveriti čačkalicom jel pečeno.

Koru zajedno sa pek papirom izvaditi iz pleha i u njega naliti 1l slatke pavlake. Koru odvojiti od papira i staviti u pavlaku. Polako prelivati mlekom.

Odložiti u frižider na hlađenje.

Malo kasnije je premazati karamelom i do služenja držati u frižideru.

4. Rafaelo kuglice

Recept:

U 500ml biljne slatke pavlake, umešajte 2 pudinga od vanile sa 4 kašike šećera u prahu, kao kad kuvate puding. Prah se pomeša sa 100ml pavlake i umeša u preostalih 400ml. Brzo mešajte da se ne naprave grudvice, dok se ne zgusne. Dodati nekih 100g kokosa i 1 kašiku arome vanile. 

5. Rafaelo tart

Potrebno je:

250g brašna

100-120gr maslaca ili margarina

70g šećera

30g badema

1 vanilin šećer

prstohvat soli

kašika arome vanile

Priprema

Umesite rukama kore za tart i ostavite da se hladi u frižideru na pola sata. Nakon toga, pecite na 180 stepeni nekih 15 minuta. Za to vreme, rastopite 500ml slatke pavlake i ubacite 300 g bele čokolade i 100g kokosa.

Prelijte preko pečene kore i odložite u frižider da se stegne na par sati. Pospite odozgo bademima i kokosom.