Više od 100 godina unazad, osmogodišnja Virdžinija Ohanlon imala je uobičajeno pitanje na umu - Da li Deda Mraz postoji?

Odlučila je da pošalje pismo Njujork San časopisu, a odgovor koji je dobila od urednika ušao je u istoriju. Sa vama delimo ceo tekst koji je nastao davne 1897. godine.

Pismo koje je devojčica poslala glasi: "Dragi uredniče, imam 8 godina. Neki od drugara su mi rekli da Deda Mraz ne postoji. Tata mi kaže da mogu da ga vidim u suncu. Molim te, reci mi istinu. Da li Deda Mraz postoji? Virdžinija Ohalon"

Ubrzo potom, odgovor je stigao.

"Virdžinija, tvoji mali drugari greše. Na njih je uticao skepticizam skeptika u skeptičnim godinama. Oni ne veruju u nešto što ne vide. Ne veruju ni u šta što nije razumljivo u njihovoj glavi....

Da, Virdžinija, Deda Mraz postoji. Najviše kroz ljubav i nežnost on pruža beskrajnu lepotu i radost. Pa kako bi samo svet bio turoban da nema Deda Mraza! Pa to bi bilo tako ružno, kao da nema Virdžinije. Ne bi bilo ni vere, ni poezije, ni romantike koje nas održavaju živim. Ne bi bez njega bilo ni te beskonačne svetlosti detinjstva, koja obasjava ovaj svet. 

Ne veruju u Deda Mraza! Pa oni onda ne veruju ni u bajke! Čak i da se svi oni popnu na dimnjak i pokažu da Deda Mraz ne dolazi, šta su time pokazali? Niko ga ne vidi, ali to nije znak da on ne postoji. Najstvarnije na svetu je sve ono što ni čovek ni dete ne mogu da vide. Niko ne može ni zamisliti sva ta nevidljiva čuda na svetu.

Postoji veo koji prekriva ono što ni najjači ljudi ne mogu uništiti. Samo vera, poezija, ljubav, romantika mogu skloniti tu zavesu i osvetliti tu vanvremensku lepotu slike koja se nalazi iza. 

Kažu nema Deda Mraza? Hvala Bogu da živi i da će živeti zauvek. Hiljadu godina unazad, i narednih 10 puta po 10 hiljada godina, on će nastaviti da usrećuje srca svih mališana sveta."

Zapratite nas i na Instagramu!