Rendani koren rena sastavni je deo praznične trpeze, jer se odlično kombinuje sa masnim jelima i mesom. Međutim, to nije jedini razlog zbog kog bi ove sezone trebalo da navalite na ovaj dragoceni koren.

Ova zeljasta biljka veliki je saveznik zdravlja, a ovo su samo neka od njegovih blagotvornih svojstava: 

1. Beli koren rena jača imunitet. Sadrži vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor kao i vitamine B grupe, pa se smatra zaštitnikom od prehlada i drugih sezonskih bolesti. 

2. Svoju ljutinu duguje glikozid singirinu, supstanci koja “otvara” sinuse prilikom konzumacije, dok će udisanje mirisa ovog korena pomoći i u ublažavanju mnogih drugih problema disajnih organa. 

3. Ren je prirodni antibiotik i prirodni konzervans, jer dokazano sprečava razmnožavanje bakterija. 

4. Odlična je namirnica i za detoksikaciju, jer podstiče pročišćavanje jetre, odnosno izbacivanje štetnih materija iz organizma. 

5. Ovo ljutkasto povrće olakšava i stabilizuje probavu i podstiče rad creva, naročito ako ga konzumirate uz masne i slane namirnice poput prazničnih pečenja. 

6. Oblozi od narendanog rena smanjuju ukočenost mišića, reumatsku bol i smanjuju glavobolju (ako oblog postavite na teme na nekoliko minuta). 

7. Ren je i čuvar srca koji podstiče cirkulaciju i sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti. 

Oprez:

Njegove aktivne supstance mogu da izazovu povraćanje i proliv ako se konzumira u velikim količinama – naročito ako pripremate tinkture od svežeg korena s više od 80 ml soka. 

Ren se najčešće renda svež ili poslužuje u kockicama, jer kuvanjem gubi većinu svojih lekovitih svojstava.