Naziv česnice potiče od reči "čest" - deo jer se lomi na delove i svakom se daje po deo.

Domaćica je mesi u rano Božićno jutro, a u zavisnosti od regiona može biti samo sa šećerom i medom ili sa suvim voćem, orasima i šećerom.

U nju se stavlja "parica" - dinar ili talir jer se verovalo se da novac-parica donosi sreću ne samo onom ko ga nađe  već i samoj kući te su ga domaćini otkupljivali i zadevali na kućnu ikonu.

Ritualno se nekada lomila, a danas se seče.

Recept

Sastojci:

1 kg tankih kora

ulje

mleko

Fil:

500 g mlevenih oraha

350 g šećera

300 g suvog grožđa

100 g suvih smokava koje su se tada posebno po veoma visokoj ceni nabavljale za česnicu.

Premaz:

med

Priprema:

Okruglu tepsiju u kojoj će te peći česnicu namazite uljem.

Složiti tri kore jednu preko druge s tim da svaku poprskate mlekom i uljem.

Na treću pospete ravnomerno fil od oraha, grozđica i smokava, zatim posložite ponovo po tri kore koje isto treba poprskati svaku sa mlekom i uljem.

Tako slagati dokle god imata fila i kora.

Zadnju koru premazati samo uljem i prekriti folijom.

Česnicu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i peći oko 20-25 minuta.

Pred kraj skinuti foliju i ostaviti da se uhvati lepa zlatna boja.

Čim je izvadite iz rerne, česnicu premazite je medom.

Dok slazete česnicu, negde oko sredine treba staviti paru - dinar koji ste prethodno prokuvali.

Kore za česnicu su se nekada mesile, a od okrajaka se pravio "karavaj" ili " kopito", kako su stari i nazivali česnicu. Ti okrajci su se nosili marvi, tamo se lomili i delila da ih ona pojede.