Sastojci za pečenje

2 kg telećeg paufleka

1 manja glavica crnog luka

30 g slanine

200 g šargarepe

200 g korena peršuna ili paškanata (možete iskoristiti i smrznutu mešavinu povrća)

1 kašika senfa

so, biber

Sastojci za salatu

100 g rukole

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike aceto balsamico sirćeta

so po ukusu

parmezan narezan na listiće (količina po želji)

čeri paradajz (količina po želji)

Priprema mesa

Crni luk, slaninu, šargarepu i koren peršuna isecite na sitne kocke. Na par kašikica maslinovog ulja prodinstajte luk i slaninu, pa dodajte šargarepu i koren peršuna. Dinstajte, uz povremeno dolivanje malih količina vode, sve dok povrće ne omekša, ali pazite da se ne raspadne. Posolite i pobiberite, ostavite sa strane da se prohladi.

Teletinu dobro posolite i pobiberite, začine dobro utrljajte u meso. Unutrašnju stranu premažite sa senfom, pospite mešavinu prethodno spremljenog povrća, ravnomerno rasporedujući po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolajte i uvežite kanapom ili ubacite u mrežicu za meso.

Rernu ugrejte na 200° C. U posudu u kojoj će se peći, sipajte malo ulja i vode da pokrije dno posude, pa položite meso. Prekrijte poklopcem ili folijom i pecite sat i po, uz povremeno okretanje mesa i polivanje sokom koji pusti. Posle sat i po, skinite foliju i pecite meso još pola sata do 45 minuta, kako bi se lepo zapeklo po površini.

Kada je meso pečeno, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prohlađeno režite na šnite i služite uz salatu od rukole.

Priprema salate

Rukolu dobro operite i ocedite od viška vode. U posebnoj činijici pomešajte ulje, aceto balsamico i so, pa prelijte preko rukole. Izmešajte, pa pospite listićima parmezana i polovinama čeri paradajza.

Autor: Ana V. Đurđević