Peglane paprike

Potrebno je:

3 kg crvenih paprika

50 g soli

100 g šećera

3 dl sirćeta 

1.5 dl ulja

1 velika glavica belog luka

veza peršuna

pola veze celera

1 kesica konzervansa

Priprema:

1. Paprike operite, obrišite i izvadite im semenke sa peteljkom. Poređajte ih u pleh i pecite u rerni na 250 stepeni, okrećući ih da se zapeku sa svih strana.

2. U posudi pomešajte so, šećer, konzervans, sirće i ulje. Luk izblendujte, peršun i celer takođe, dodaje u tečnost i sve dobro izmešajte da se so i šećer otope.

3. U svaku papriku sipajte po dve kašike marinade i slažite ih u šerpu. Preostalu tečnost prelijte preko poslednjeg sloja paprika.

4. Poklopite tanjirom, pa pritisnite nečim teškim i ostavite da prenoći.

5. Sutradan paprike ređajte u jednu veću teglu, stavite odozgo plastičnu rešetkicu, nalijte tečnost koja je ostala u šerpi i zatvorite teglu metalnim poklopcem.

Pržene paprike

Potrebno je:

3 kg crvenih paprika

1.2 l sirćeta

so

ulje za prženje

1 kesica konzervansa

Priprema:

1. Paprike operite, izvadite seme sa drškom i osušite ih.

2. U veću šerpu ili tiganj sa širim dnom, nalijte ulje da pokrije dno i pržite paprike sa svih strana.

3. Paprike odmah ređajte u sterilisanu i zagrejanu teglu, solite ih i prskajte konzervansom.

4. Kada teglu napunite, paprike nalijte prokuvanim i prohlađenim sirćetom.

5. Pokrijte tanjirićem i ostavite da prenoći.

6. Sutradan stavite plastične rešetkice, dolijte sirće ako je potrebno i zatvorite teglu (tegle).

Barena paprika u sirćetu i ulju

Potrebno je:

3 kg crvenih paprika

1 l vode

1/2 l vinskog sirćeta

1 dl ulja

250 g šećera

20 g soli

kesica bibera u zrnu

veza lista celera

1 kesica konzervansa

Priprema:

1. Stavite vodu sa sirćetom i ostalim začinima da proključa, a paprike operite i skratite im peteljke.

2. Svaku papriku barite oko 3-4 minuta.

3. Ostavite ih da se kratko prohlade, pa ređajte u tople, sterilisane tegle.

4. U mešavinu u kojoj ste barili paprike dok još vri dodajte konzervans, pa nalijte u tegle i poklopite tanjirićem da prenoće.

5. Sutradan stavite plastične rešetkice, ako treba dolijte jos tečnosti i zatvorite tegle.

PROBAJTE I: