Potrebno je:
1,5 dl jogurta
20g svežeg kvasca
75g šećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
75g otopljenog maslaca ili margarina
oko 450g oštrog brašna
oko 50g istopljenog maslaca
kristal šećer
Priprema:
1. U 1 dl mlake vode rastopite kvasac sa kašičicom šećera i malo soli. Kada zapeni dodajte u brašno, jaja, jogurt, otopljen maslac.
2. Zamesite testo koje treba da bude meko, da se lepi za ruke. Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.
3. Razvijte testo oklagijom, vadite modlom ili pobrašnjavljenom čašom krugove- krofne. Testo treba da se razvije na debljinu od 1cm, ali po ukusu može i deblje.
4. Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Krofne ostaviti da narastu duplo.
5. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene. Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.
Najbolje su kada su tople!
Napomena:
- testo nikako ne sme biti tvrdo.
- testo - krofne se moraju duplirati pre pečenja.
- krofne dobro premazati rastopljenim maslacem.
- dobro uvaljati u kristal šećer.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna