Potrebno je:

1,5 dl jogurta

20g svežeg kvasca

75g šećera

2 jaja

1/2 kašičice soli

75g otopljenog maslaca ili margarina

oko 450g oštrog brašna

oko 50g istopljenog maslaca

kristal šećer

Priprema:

1. U 1 dl mlake vode rastopite kvasac sa kašičicom šećera i malo soli. Kada zapeni dodajte u brašno, jaja, jogurt, otopljen maslac.

2. Zamesite testo koje treba da bude meko, da se lepi za ruke. Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.

3. Razvijte testo oklagijom, vadite modlom ili pobrašnjavljenom čašom krugove- krofne. Testo treba da se razvije na debljinu od 1cm, ali po ukusu može i deblje.

4. Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Krofne ostaviti da narastu duplo.

5. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene. Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.

Najbolje su kada su tople!

Napomena:

- testo nikako ne sme biti tvrdo.

- testo - krofne se moraju duplirati pre pečenja.

- krofne dobro premazati rastopljenim maslacem.

- dobro uvaljati u kristal šećer.

PROBAJTE I...