Morska so, sunce, hlor u bazenima... sve to može kosu učiniti lomljivijom i suvljom, a samim tim sklonijom oštećenju. Kako biste se s godišnjeg odmora vratili zdrave, lepe i nimalo oštećene kose izbegavajte ovih pet grešaka:

1. 'Blajhate' kosu neposredno pre odlaska na more

'Blajh' je najagresivnije hemijsko sredstvo za kosu zbog čega ga ne bi trebalo stavljati neposredno pre odlaska na more, već barem dve, tri nedelje ranije. 

"Kada je na kosi sveži blajh morska so i sunce još više otvaraju kosu i nagrizaju je te ona postaje dehidrirana. Blajhanu kosu preporučljivo je zaštiti preparatom protiv pucanja kose. Isto važi i za minival koji kosu takođe čini krhkijom", ističe frizerka Nikolina Perković.

2. Koristite penu i lak za kosu na moru

Pena i lak za kosu isušuju kosu zbog čega je bolje da ova sredstva za oblikovanje frizure ostavite kod kuće. Koristite masnije preparate, odnosno ulja i hidratantne sprejeve koji će kosi dati vlagu, a dobar izbor biće i regeneratori koji se ne ispiru.

PageBreak

Foto: Shutterstock

3. Tanku kosu hranite maslinovim uljem

"Maslinovo ulje odlično je sredstvo za kosu, ali samo za kosu koja je poluduga, duga, suva, kovrdžava... Ne preporučuje se tankim, nežnim i kratkim kosama jer će se takva kosa previše zamastiti', savetuje Nikolina.

4. Kosu češljate čim izađete iz mora

Kosa u kojoj je morska so lakše se lomi zbog čega je ne bi trebalo raščešljavati čim izađete iz mora. Učinite to nakon što isperete kosu u čistoj vodi i nanesete zaštitno sredstvo, a kosu raščešljavajte nežno češljem sa širokim zupcima. 

5. Kosu celog dana držite zavezanu

Ukoliko držite kosu na moru stalno vezanu, ona će jako patiti. 

"To je najpraktičnije jer kosa ne dodiruje lice i manje nam je vruće, ali kosa u kojoj su ostaci soli i koja je stegnuta gumicom, lako će se oštetiti. Preporuka je da se kosa svaki dan ispere u čistoj vodi i da nije vezana celog dana, odnosno da je ne stegnete prejako. Takođe, pre nego što kosu vežete svakako je nahranite uljem", savetuje frizerka Nikolina Perković. Modno izdanje za plažu, dodaje, obogatite i šeširićem ili maramom koji će dodatno zaštititi kosu.