Mleveno meso kvari se vrlo brzo. Za razliku od, na primer, odreska, mlevenjem je mnogo više površine mesa izloženo kiseoniku, a on je jedan od glavnih izvora podrške bakterijama koje uzrokuju trovanje hranom. 

Strukturu mlevenog mesa praktično formirabezbroj malih vazdušnih džepova svuda u mesu, a svaki od tih džepića pogodno je tle za razvoj bakterija. Unutrašnjost odreska praktično je sterilna, jer u nju ne može da prodre kiseonik, te znamo da tu nema mesta bakterijama. Njegova površina druga je priča: bakterije mogu da se pojave i razviju na površini odreska, ali kad se on kuva ili peče, upravo je površina ta koja je u dodiru s vrelim tiganjem ili drugom posudom. Vrućina je najbolji način da se rešite bakterija. Većina njih nestaje na 70 stepeni Celzijusa, a meso se peče i kuva na većoj temperaturi od te. Stejk, dakle, možete da stavite u frižider na nekoliko dana bez brige, piše sajt Stvarukusa

Bakterije: zaraza i kvarenje

Trovanje hranom i kvarenje hrane različite su stvari. I kvarenje hrane uzrokuju bakterije, ali ne one kao što su salmonela ili ešerihija koli (ponekad nazivana “bolest hamburgera”), koje uzrokuju trovanje. Karakteristika zaraze hrane ovakvim bakterijama upravo je nedostatak bilo kakvih znaka da je hrana zaražena. Ne javljaju se promene u teksturi, boji ili mirisu. Smrtonosan burger može da izgleda potpuno sveže. 

S druge strane, kvarenje hrane širok je termin koji pokriva različite znake koji vašim čulima mirisa, vida i dodira poručuju da je za vas bolje da ne pojedete tu hranu. Bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane neće vam zapravo naškoditi. Većina nas neće pojesti hranu koja smrdi ili je ljigava na dodir, ali i ako to uradimo, verovatno je najgore što se može dogoditi to da ta hrana ima loš miris i ukus.

Drugim rečima, kvarenje je nedostatak svežine, dok se kontaminacija ili zaraza hrane može desiti i na hrani koja je sveža.

Ako je vaše mleveno meso zaraženo patogenom bakterijom, i onda mu dopustite da stoji u frižideru dok ne počne da pokazuje znake kvarenja, patogeni će se namnožiti zajedno sa bakterijama koje su odgovorne za kvarenje.

Da li je mleveno meso pokvareno?

U slučaju pokvarenog mlevenog mesa, znaci koje ćete primetiti, ako ih uopšte ima, zavise od toga koliko je ono pokvareno. Evo nekoliko pokazatelja da je meso počelo da se kvari:

1. Meso je ljigavo.
Sluz na površini uzrokovana je izgradnjom bakterijskih ćelija - ona predstavlja tela bakterija. 

2. Meso čudno miriše.
Ovaj miris uzrokuju gasovi koje proizvode bakterije. Ipak, uprkos sluzi i smradu, protein u mesu ostaje nepromenjen i potpuno hranljiv.

3. Meso je promenilo boju.
Poznata crvena boja mesa, koja potiče od gvožđa, istog sastojka koji daje boju krvi, postaće siva kako bakterije razlažu gvožđe u mesu. Ukratko, ako je mleveno meso sivkasto, sluzavo i smrdljivo - pokvareno je. 

Postoji teorija da je miris koji proizvode bakterije adaptivna tehnika koja je nastala kao način obeshrabrivanja drugih organizama (tj. ljudi) da se takmiče s njima za zalihe hrane. Drugim rečima, ako osetimo čudan miris hrane, nastavićemo dalje, ostavljajući je bakterijama.

Čuvanje mlevenog mesa

Kad kupite mleveno meso, istog dana ga ili spremite ili zamrznite. 

Obično ćete na pakovanju videti datum do kog se meso mora prodati, i čak i ako je to za dva ili tri dana od dana kupovine, spremite ili zamrznite meso istog dana. Valja imati na umu da zamrzavanje ne ubija bakterije koje izazivaju bilo kvarenje, bilo trovanje hranom, ali usporava njihov reproduktivni ciklus. 

Ako želite da zamrznete meso, možete ga odmah začiniti i formirati pljeskavice koje ćete kasnije peći. Ako znate da želite da ih pravite sutradan, možete ih prebaciti iz zamrzivača u frižider. Ako ste više impulsivni, pa ih želite odmah, izvadite ih iz frižidera i postavite u sudoperu tako da na njih neprestano teče hladna voda. Ovako ćete bezbedno otopiti svoje burgere, ali samo dok je u pitanju hladna voda. Nemojte koristiti vruću i toplu, jer možete dovesti do razvoja bakterija koje uzrokuju trovanje hrane.