Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje torti, ali se od njega mogu praviti i razne figurice. Uredne, svečane i lepe torte možete napraviti sami uz pomoć recepta za domaću fondan masu.

Potrebno je:

20 g želatina u kesici

50 ml hladne vode

100 g fruktoze

20 ml vode

1 kašika glicerina

900 g šećera u prahu

Priprema:

1. Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta.

2. Pomešajte fruktozu  i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz mešanje.

3. Ostavite da vri pola minuta a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin i pomešajte.

4. U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite.

5. Ostavite masu da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.

Savet:

Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje po želji.

Ako želite da obložite cele torte ovom masom, preporučljivo je da to budu torte sa korama, a ne potpuno kremaste ili sa mnogo filova.

PROBAJTE I: