Sa ovom namirnicom uvek bi trebalo da budemo oprezni, naročito tokom letnjih meseci i velikih vrućina. Iz tog razloga nikada nije na odmet da prvo proverite ispravnost jajeta, a evo i na koje načine...

1. Obratite pažnju na belance i žumance

Sveže jaje ima čvrso i ispupčeno žumance, i gusto i zamućeno belance, što možete lako uočiti kada razbijete jaje. 

2. Proverite kakva je ljuska

Ljuska jaja, zapravo je njegova ambalaža, a promene na njoj ukazuju da je u jajetu došlo do kvarenja.

3. Potapanje jajeta u vodu

Trik starih domaćica kaže da kaže da kada stavite jaje u posudu i u njusipate dva puta više vode od njegove visine, jaje mora da osatne na dnu. Ako jaje počne malo da se podiže, možda je bolje da ga ne konzumirate, a ukoliko pluta, sigurno je pokvareno.

4. Oslušnite jaje

Uzmite jaje u ruku i stavite ga pored uha. Lagano protresite i slušajte. Ako ne čujete ništa držite sveže jaje, u suprotnom ono je staro i nije dobro za jelo.