Sastojci dovoljni za 4 porcije:

• 500 g testa za lazanje

• 350 g šampinjona

• 200 g bukovača

• 150 g shitake gljiva

• 100 g vrganj

• 1 vezica peršuna, list

• 1 kom ljubičasti luk

• 4 glavice luka

• 250 g gaude sira-punomasni

• 200 g kiselog mleka (20% masti)

• 3 kašike belog pšeničnog brašna

• 1 l kravljeg mleka, punomasno

• 2 kašike maslaca

• muškatni oraščić

• ulje maslinovo

• so

• mleveni biber

Priprema

1. Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mleko uz stalno mešanje mikserom. Začinite sa solju, biberom i muškatnim oraščićem i kuvajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se sos delimično ohladi umešajte kiselo mleko.

2. Ljubičasti luk, peršun i 4 glavice crnog luka naseckajte na sitno. Ako imate suvih vrganja, prelijte ih sa vrućom vodom, a pre upotrbe ih ocedite od suvišne vode. Narendajte gaudu.

3. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i dinstajte 10 min. Ugasite vatru i umešajte luk i peršun.

4. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem i prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, distanih gljiva i narendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i narendanom gaudom.

5. Pecite u zagrejanoj rerni 20 min na 200 °C.

6. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa ih poslužite uz hrskavu salatu.

Prijatno!

PROBAJTE I...