Potrebno je:
4 šoljice narendane šargarepe
2 šoljice brašna celog zrna pšenice
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
½ kaščice soli
1 kašičica cimeta
¼ kašičica đumbira u prahu
1 ½ šoljice smeđeg šećera (ili neki drugi zaslađivač)
¾ šoljice suvog grožđa
½ šoljica seckanih oraha
1 šoljica nezaslađenog soka od jabuke
1 šoljica ulja uljane repice
Glazura
⅓ šoljice maslaca
⅓ šoljica kremastog sira
2 ⅓ šoljice šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
1. Zagrejte rernu na 180º C. U velikoj činiji pomešajte sve suve sastojke.
2. Dodajte sok od jabuke, ulje, šargerepu i suvo grožđe, i miksujte dok se sve dobro ne poveže.
3. Sipajte u podmazanu tepsiju i pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
4. Neka se kolač hladi u posudi oko 10 minuta, a zatim ga lagano okrenite na stalak za hlađenje. Neka se ohladi u potpunosti pre glazure.
5. Da bi se napravila glazura, umitite na srednjoj brzini maslac i sir. Dodati sav šećer za glazuru i nastaviti mutiti dok smesa ne bude glatka i kremasta.
6. Dodati vanilu, pa ponovno promešati. Staviti kolač u frižider.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna