Svako ima neki svoj način za pripremu i ukrašavanje česnice, ali ona se uglavnom ukrašava simbolima poput krsta (simbol hrišćanstva), cvećem i klasjem žita (da sve cveta i bude rodno) i pletenicama i vencima od testa...

Iako domaćice uglavnom vole da se drže svog oprobanog recepta, nema ničeg lošeg u tome da ove godine isprobate jedan malo drugačiji - sa medom.

Potrebno je:

  • 3/4 šolje (od 250 ml) tople vode
  • 2 kašičice aktivnog suvog kvasca
  • 500 gr višenamenskog brašna
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike meda
  • 1/2 kašičice soli
Med
Shutterstock Med

Priprema:

Kvasac stavite u vodu i ostavite da nabubri. Brašno sipajte u veću posudu, dodajte nadošli kvasac sa vodom, med, ulje i so. Mešajte dok ne dobijete fino testo – dodajte vode ili brašna ako bude potrebno.

Na pobrašnavljenoj površini kratko umesite testo. Stavite ga u posudu i ostavite da se diže na toplom mestu, 30 do 60 minuta, dok se ne udupla.

Nakon toga, testo ponovo premesite. Odsecite komad testa i odvojite sa strane za ukrašavanje. Novčić otkuvajte u vodi, pa ga umesite u testo. Dobijeni okrugli hleb stavite u nauljenu, malo dublju tepsiju, pa pripremite ukrase. U posudi pomešajte još malo meda i ulje, pa sa tim premažite površninu hleba i ukrase.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200C dok ne porumeni – 20 do 25 minuta. Proveravajte tokom pečenja, ako prebrzo rumeni, pokrijte hleb aluminijumskom folijom.

Zašto baš med i šta simboliše?

Med je bio povezivan sa nebeskim blaženstvom i božanskim, a asocijacija sa božanskim ga je učinila simbolom besmrtnosti. Takođe, med je predstavljao simbol bogatstva i slatkoće, a u mnogim narodima se upoređivao i sa 'tečnim zlatom' jer se koristio i kao lek.

(Yumama)