Božić je jedan od najvećih porodičnih hrišćanskih praznika, a slavi se kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. Za ovaj praznik vezuju se najlepši običaji, a postoje i oni koji su predviđeni isključivo za radost najmlađih, a nose i prelepu simboliku.

Veruje se da svi ovi običaji donose zdravlje i sreću za čitavu porodicu, ali ipak za decu najviše. Izdvajamo vam dva običaja koja posebno raduju mališane, a praktikuju se na Badnji dan:

Pijukanje

Ovaj običaj vezan je za Badnje veče. Nakon što se slama unese u kuću, neko od starijih kvoca, a za njim idu deca i pijuču. Domaćin pritom 'hrani svoje piliće', tako što im baca slatkiše, voće, sitne poklone, pa i poneku paricu u slamu, a deca zatim to skupljaju.

Simbolika

Kao što kvočka prikuplja svoje piliće pod krila, gde ih greje i čuva, tako isto roditelji brinu o svojoj deci, a Hrist o svim ljudima.

Dečak, slama, knjiga
Shutterstock Dečak u slami čita

Korinđanje

Stari običaj koji je najviše zastupljen u Vojvodini (uglavnom po Banatu), a i on je vezan za Badnje veče.

Na korinđanje najčešće idu deca, u pratnji najstarijih članova porodice, u kasnim popodnevnim satima, pre nego što započne predbožićna večera. Korinđaši uglavnom obilaze porodice iz komšiluka i veselim pesmicama čestitaju Badnji dan i predstojeći Božić. Nakon toga, ljubazni domaćini deci daju slatkiše, jabuke, orahe, suve šljive i slično.

Običaj kaže da što su deca glasnija, to više sreće donose u dom.

Simbolika

Obzirom da se na Badnji dan posti, ovaj običaj ima dublji smisao. Poenta je da decu naučimo da se odupru iskušenju, i sve to su ovom prilikom dobili ostave za sutradan, kada post prestaje.

Deca, porodica, smeh, muzika
Shutterstock Porodica peva

(Yumama)