Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DVA NAJLEPŠA DEČIJA OBIČAJA NA BADNJI DAN: Svaka porodica treba da ih ispoštuje, veruje se da donose zdravlje i sreću

Za Božić i Badnje dan vežu se brojni običaji, a ova dva su posebna jer su vezana za najmlađe i donose puno radosti u svaki dom.

 Deca, porodica, smeh, muzika Izvor: Shutterstock

Božić je jedan od najvećih porodičnih hrišćanskih praznika, a slavi se kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. Za ovaj praznik vezuju se najlepši običaji, a postoje i oni koji su predviđeni isključivo za radost najmlađih, a nose i prelepu simboliku.

Veruje se da svi ovi običaji donose zdravlje i sreću za čitavu porodicu, ali ipak za decu najviše. Izdvajamo vam dva običaja koja posebno raduju mališane, a praktikuju se na Badnji dan:

Pijukanje

Ovaj običaj vezan je za Badnje veče. Nakon što se slama unese u kuću, neko od starijih kvoca, a za njim idu deca i pijuču. Domaćin pritom 'hrani svoje piliće', tako što im baca slatkiše, voće, sitne poklone, pa i poneku paricu u slamu, a deca zatim to skupljaju.

Simbolika

Kao što kvočka prikuplja svoje piliće pod krila, gde ih greje i čuva, tako isto roditelji brinu o svojoj deci, a Hrist o svim ljudima.

 Dečak, slama, knjiga
Dečak u slami čita
Izvor: Shutterstock

Korinđanje

Stari običaj koji je najviše zastupljen u Vojvodini (uglavnom po Banatu), a i on je vezan za Badnje veče.

Na korinđanje najčešće idu deca, u pratnji najstarijih članova porodice, u kasnim popodnevnim satima, pre nego što započne predbožićna večera. Korinđaši uglavnom obilaze porodice iz komšiluka i veselim pesmicama čestitaju Badnji dan i predstojeći Božić. Nakon toga, ljubazni domaćini deci daju slatkiše, jabuke, orahe, suve šljive i slično.

Običaj kaže da što su deca glasnija, to više sreće donose u dom.

Simbolika

Obzirom da se na Badnji dan posti, ovaj običaj ima dublji smisao. Poenta je da decu naučimo da se odupru iskušenju, i sve to su ovom prilikom dobili ostave za sutradan, kada post prestaje.

 Deca, porodica, smeh, muzika
Porodica peva
Izvor: Shutterstock

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica