S prvim sunčanim danima, sve aktuelnija postaju mediteranska jela s maslinovim uljem i biljem, a lagane salate sve su češće na trpezi. Salata koja može zameniti obrok bogata je proteinima iz šampinjona, hranljiva zahvaljujući testenini, a na svečanim trpezama može biti originalan i ukusan prilog.

Potrebno je:

  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1/2 šolje alkoholnog sirćeta
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • 2 kašičice sušenog bosiljka
  • 2 kašičice origana
  • biber (po ukusu)
  • malo šećera
  • 250 g testenine
  • 200 g šampinjona
  • 15 čeri paradajza
  • 2 paprike
  • 150 g feta sira
  • struk mladog luka
  • 100 g maslina
  • 1 krastavac

Priprema
U velikoj posudi promešajte maslinovo ulje, sirće, mleveni beli luk, bosiljak, origano, biber i šećer. Dodajte skuvanu pastu, šampinjone, paradajz, papriku, fetu, mladi luk, masline, isečen krastavac. Sve dobro promešajte, prekrijte folijom i držite u frižideru najmanje dva sata pre služenja.