Sastojci:
- 150 g celih badema
- 260 g brašna
- ½ kašičice cimeta
- ½ kašičice soli
- kora od jednog manjeg limuna
- 226 gr putera ili margarina
- 150 g kristal šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 žumanceta
Nadev:
- 60 gr šećera u prahu
- 120 ml džema od malina, ribizle, ili nekog drugog po želji
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni i u njoj peći badem 8-10 minuta. Izvadite iz rerne i prohladite ih, a zatim pomešajte sa ¼ šolje (50 gr) šećera i sve to samleti.
U odvojenoj posudi pomešati brašno, cimet, so i limunovu koru.
U treću činiju stavite puter ili margarin, preostali šećer (100 gr) i mutiti mikserom 2-3 minuta, a zatim dodati aromu vanile i žumanca. U to dodajte mleveni badem, a zatim mešavinu sa brašnom, i sve to mešati dok se ne napravi testo.
Podelite testo na dve polovine, i svaku polovinu pokrijte plastičnom folijom i držite u frižideru 30 – 60 minuta, pa čak i do dva dana.
Razvaljati testo oklagijom na oko 5 cm debljine i iseći kolače modlama po želji. Jednu polovinu kolača iseći sa madlim modlama u centru kako bi ostala šupljina. Postavite kolače u pleh, a zatim ih peći na 180 stepeni.
Isto ponoviti i sa drugom polovinom testa. Kolače peći oko 12 minuta, ili dok blago ne porumene oko ivica.
Kada se kolačici ohlade, premazati džemom deo bez šupljina, zatim na to staviti deo sa šupljinom i dodati još malo džema u sam otvor. Ivice posuti šećerom u prahu i vaši kolačići su spremni.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna