Sastojci:

  • 150 g celih badema
  • 260 g brašna
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice soli
  • kora od jednog manjeg limuna
  • 226 gr  putera ili margarina
  • 150 g kristal šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 žumanceta

Nadev:

  • 60 gr šećera u prahu
  • 120 ml džema od malina, ribizle, ili nekog drugog po želji

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni i u njoj peći badem 8-10 minuta. Izvadite iz rerne i prohladite ih, a zatim pomešajte sa ¼ šolje (50 gr) šećera i sve to samleti.

U odvojenoj posudi pomešati brašno, cimet, so i limunovu koru.

U treću činiju stavite puter ili margarin, preostali šećer (100 gr) i mutiti mikserom 2-3 minuta, a zatim dodati aromu vanile i žumanca.  U to dodajte mleveni badem, a zatim mešavinu sa brašnom, i sve to mešati dok se ne napravi testo.

Podelite testo na dve polovine, i svaku polovinu pokrijte plastičnom folijom i držite u frižideru 30 – 60 minuta, pa čak i do dva dana.

Razvaljati testo oklagijom na oko 5 cm debljine i iseći kolače modlama po želji. Jednu polovinu kolača iseći sa madlim modlama u centru kako bi ostala šupljina. Postavite kolače u pleh, a zatim ih peći na 180 stepeni.

Isto ponoviti i sa drugom polovinom testa. Kolače peći oko 12 minuta, ili dok blago ne porumene oko ivica.

Kada se kolačici ohlade, premazati džemom deo bez šupljina, zatim na to staviti deo sa šupljinom i dodati još malo džema u sam otvor. Ivice posuti šećerom u prahu i vaši kolačići su spremni.