Pogledajte kako da birate, kupujete i pripremate veoma korisno prolećno povrće...
Iskoristite sve blagodeti proleća i ojačajte imunitet povrćem koje vam ono donosi.
Grašak
Koristi: Da li ga pravili kao prilog uz pastu ili ga pripremali kao samostalno jelo, mladi grašak je neizbežna prolećna namirnica. Samo jedna šolja svežeg graška sadrži propisanu dnevnu dozu vitamina C. Osim toga, ovo povrće je bogato vitaminom B1, koji popravlja raspoloženje i ublažava simptome depresije.
Kupovina i čuvanje: Ukoliko ga kupujete kao mahune, gledajte da one budu jarkih boja i bez vidljivih ožiljaka. Ako kupujete zrno, prepolovite jedno pre kupovine - iznutra bi trebalo da bude hrskavo i sočno. Čuvajte grašak u plastičnim kesicama u frižideru i operite pre kuvanja.
Upotreba: Možete ga obariti na pari ili u vodi dok ne omekša, a posle ga preliti hladnom vodom da bi zadržao hrskavost i jaku zelenu boju.