Masti su neophodna komponenta našeg organizma. One oblažu unutrašnje organe, obezbeđuju energiju, čine da nam je toplo, neophodne su za moždane funkcije.
Osim što poboljšavaju ukus hrane, masti pomažu apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K). Uz šećere, čine najjeftiniji izvor energije, jer jedan gram masti daje devet kilokalorija (dvostruko više od belančevina i ugljenih hidrata).
Tipovi masti
Postoji dva glavna tipa masti, koji na organizam deluju različito
Mononezasićene masti se nalaze u maslinovom ulju, dok se polinezasićene masti (omega-3 i omega-6) nalaze u većini biljnih ul-ja. Omega-3 i omega-6 masti su potrebne telu, ali ono ne može samo da ih stvara, pa je neophodno da se unose hranom. Da bi vršile odgovarajuću ulogu u organizmu, moraju da se uzimaju u pravilnoj proporciji: jedan prema četiri.
Masti u hrani se obično nalaze kao mešavina zasićenih i nezasićenih. Preporučuje se da njihov odnos bude 10 prema 30 odsto.
Svinjska mast
Svinjska mast je bogata holesterolom, ali on je osnova za formiranje vitamina D, ključnog za apsorpciju kalcijuma, koji je neophodan za rast i izgradnju kostiju. Vitamin D je važan kako u ishrani dece, tako i u ishrani trudnica, kao i majki koje doje.
Svinjska mast
Maslinovo ulje
Čine ga masne kiseline, od kojih je 74,45 odsto mononezasićenih, 16,16 odsto zasićenih, a 8,84 odsto polinezasićenih. Sa takvim sastavom, zapravo odnosom masnih kiselina - idealno je za organizam!
Ceđenjem zrelih maslina se dobija ukusno maslinovo ulje,
Vrste maslinovog ulja su kategorisane prema stepenu kiselosti. Naj-bolje je hladno ceđeno, bez uključivanja hemijskog procesa, niskog nivoa kiselosti. Tip "extra vergine" se dobija prvim ceđenjem, i sadrži manje od jedan odsto kiseline. Ono je najbolje, najukusnije, i najskuplje. Ima boju od zeleno zlatne do svetlo zelene. Generalno, što je boja tamnija, ukus je intenzivniji.
Sledeće na lestvici aciditeta je tip "vergine", koje se takođe dobija prvim ceđenjem, a stepen kiselosti je jedan do tri odsto. Tip "fino" predstavlja kombinaciju prva dva tipa. Vrsta nazvana "čisto masli-novo ulje" je kombinacija rafinisanog i "vergine" ili "extra vergine ulja.
Nove, "lajt" vrste, sadrže istu količinu bezbednih mononezasićenih masti, i isti broj kalorija. Naziv "lajt" upućuje na izuzetno kvalitetan filtracijski proces, pa je to ulje blaže - što se tiče boje i ukusa. U tom obliku je idealno i za pečenje i za kuvanje. Može da se koristi za kuvanje na visokim temperaturama, dok standardno masli-novo ulje treba da se zagreva na srednjim temperaturama ("vergine"), ili da se upotrebljava za salate i marinade ("extra
vergine").
Suncokretovo ulje
Rafinisano suncokretovo ulje, koje se najčešće upotrebljava u domaćinstvima, pogodno je samo za kratkotrajnu termičku obradu.
Nije dobro da se ponovo upotrebljava, zbog užeglosti. Na visokim temperaturama je manje stabilno od maslinovog ulja, jer ima oko dve trećine polinezasićenih masnih kiselina. Takođe je manje stabilno na svetlosti, pogotovo ako je u plastičnoj ambalaži. Hladno ceđeno suncokretovo ulje ima veoma nisku tačku dimljenja, pa ga ne treba koristiti za kuvanje. U suncokretovom ulju sa manje od 60 odsto oleinske kiseline, odnos omega-3 prema omega-6 masnim kiselinama iznosi jedan prema 180. Zbog toga bi trebalo uzeti ulje koje ima preko 70 odsto oleinske kiseline, jer je tada pomenuti odnos jedan prema sedamnaest.
Kod maslinovog ulja, taj odnos je jedan prema trinaest. Iako obe vrste ulja imaju istu kalorijsku vrednost (1 kašika - 120 kilokalorija), maslinovo ulje sadrži veću količinu E i K vitamina. Takođe ima više fitosterola (jedinjenja slična holesterolu), koji pomažu da se snizi ukupan holesterol, posebno loš (LDL) holesterol.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna