Za razliku od klasičnih torti punih margarina koje moraju da "očvrsnu" preko noći kako bi mogle da budu ukrašene fondan masom, kapkejkovi  su vazdušasti i "trpe" sve filove, jer se ukrasi na njih stavljaju neposredno pred samo posluženje.

Različiti ukusi – od čokoladnih, sa bogatim filom od čokolade, kapkejkova sa šargarepom i cimetom, filom od putera, do sočnih vanila kapkejkova, zadovoljiće i najzahtevnije goste. Takođe, možete da ih napravite u više veličina i tako ih prilagodite gostima (mini kapkejk za decu, standardni za odrasle).

Konačno, svaki kapkejk je malo umetničko delo, podjedanko privlačano za oko i za stomak. Začinite ih voćem, "presvucite" ukrasima od fondana ili ih "obucite" u posebno odštampane omote u boji (dečji rođendan, junaci iz crtanih filmova, Dan zaljubljenih, Noć veštica, Nova godina, Izvini, Volim te...)

Poklanjamo vam jedan recept. Prijatno!

CHOCOLATE CUPCAKES

Potrebno je:

50 grama kakao praha

240 ml prokuvane vruće vode

175 grama brašna

2 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice soli

113 grama neslanog putera, sobne temperature

200 grama kristal šećera

2 velika jaja

2 kašičice čistog ekstrakta vanile

Čokoladna glazura:

120 grama crne čokolade za kuvanje

150 grams neslanog putera, sobne temperature

120 grama šećera u prahu

1 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile

Priprema

Zagrejte rernu na 190 C. Podmažite maslacem kalupe za mafine ili stavite papirne korpice. U maloj posudi mešati dok ne postane glatko toplu vodu sa kakao prahom, pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi. U drugoj posudi umutiti zajedno brašno, prašak za pecivo i so.

Zatim u drugoj činiji mikserom umutiti puter i šećer, dok  ne postane svetao i kremast. Dodajte jaja, jedno po jedno i mikserom mešajte dok ne postane glatko. Dodajte ekstratkt vanile, a zatim dodajte i mešavinu brašna, ali samo dok se masa ne sjedini. Na kraju dodajte kakao. Popunite svaki muffin oko dve trećine i pecite oko 15 - 20 minuta ili dok čačkalica ne izađe iz cupcake čista. ( Nemojte previše da pečete, jer će cupcakes biti suve) .
Uklonite iz rerne i stavite na žicu da se ohlade. Ukrasite ih čokoladnom glazurom.

Čokoladna glazura: Rastopite čokoladu u posudi postavljenoj iznad šerpe sa ključalom vodom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Mikserom umutite puter dok ne postane kremast, dodajte šećer u prahu, a potom i ekstrakt vanile. Dodajte rastopljenu čokoladu i mutite mikserom oko 2 minuta.

Marina Mrđen-Petrović, Cupcakes by M.M.P.