Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tate i roditeljski instinkt

Kada očevi postaju svesni svoje nove uloge?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većinsko je mišljenje da se žene malo bolje snalaze u roditeljskoj ulozi od muškaraca. Trudnoća i promene u telu ih pripremaju da postanu majke, a majčinski instinkt im omogućava da od prvog dana razumeju svoju bebu. Sa druge strane, očevi često bivaju zbunjeni, uplašeni, i u prvom trenutku nisu svesni svoje nove uloge. Ali, da li je sve baš tako?

Odgovor na pitanje kada očevi postaju svesni svoje nove uloge, potražili smo od Slađane Đorđević, psihologa i saradnice u Školi roditeljstva organizacije "Porodično gnezdo". Polaznici su najčešće buduće mame, ali je u poslednje

Tokom ženine trudnoće, muškarci su pažljiviji, strpljiviji, na neki način i oni "preuzimaju" to drugo stanje

vreme sve veći broj budućih tata, koji zajedno sa suprugama pohađaju ovu školu.

S obzirom da je jedan deo predavanja posvećen temi "Muškarci u trudnoći", naša sagovornica je bila prava osoba da nam kaže nešto više kako se očevi snalaze kada u dom dođe beba, kao i o njihovom odnosu prema deci.

Da li većina tata ima svest o svojoj novoj ulozi kada se beba rodi?

- Svest o tome da postajemo roditelji, i razvoj identiteta kao roditelja, počinje mnogo pre rođenja deteta, čak i pre začeća. Dok odrastamo, stvaramo sliku o tome šta je idealan roditelj, šta nama smeta kod naših roditelja, i opredeljujemo se kakvi ćemo roditelji mi da budemo. Onog trenutka kada partnerka ostane trudna, i kada muškarac postane svestan da će postati otac, tada počinje intenzivnija psihološka priprema. Na predavanjima u školi roditeljstva stalno ističem da muž nije samo partner, nego deo trudničkog para. I muž i žena prolaze kroz slične psihološke promene. Muškarac je vrlo zabrinut za ishod trudnoće, preispituje odnos sa svojim ocem, i razmišlja o tome kakav će otac on da bude. Tokom ženine trudnoće, muškarci su pažljiviji, strpljiviji, na neki način i oni "preuzimaju" to drugo stanje. Onog trenutka kada beba dođe na svet, to je i za majku i za oca period zbunjujućih, uzbuđujućih emocija. Ne možemo tačno da lociramo kada otac postaje svestan svoje uloge, ali to je proces koji počinje i lagano se razvija i pre nego što beba dođe na svet.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica