Koristi od spanaća su brojne, a mogućnost prevencije raznih bolesti je dobro poznata. Spanać se nalazi na vrhu mnogih lista najzdravije hrane.
Vitamini
Spanać je bogat izvor vitamina, naročito vitamina A - jedna šolja kuvanog spanaća sadrži trostruku količinu dnevne potrebe za tim vitaminom. Inače, vitamin A je vitalni nutrijent za razvoj fetusa tokom trudnoće, a posebno važnu ulogu ima u sazrevanju pluća. Takođe je jedan od najvažnijih nutrijenata u periodu dojenja. Spanać je, inače, jedan od najpotentnijih izvora beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Folat sadržan u spanaću je vrlo značajan tokom prvih nedelja trudnoće, zbog prevencije defekata neuralne cevi kod fetusa, koji se manifestuje spinom bifidom i rascepom nepca. Folat takođe utiče na sposobnost žene da zatrudni.
Minerali
Iako sadrži veliku količinu gvožđa - 3,5 miligrama u šolji kuvanog spanaća, ono se u njemu slabo apsorbuje ako se ne uzima sa vitaminom C i kalcijumom.
Spanać sadrži značajnu količinu kalcijuma, ali je on u spanaću najmanje iskoristljiv od svih izvora (telo iskoristi polovinu kalcijuma iz brokolija, a samo pet odsto iz spanaća).
Antioksidansi
U spanaću ima trinaest flavonoida, snažnih antioksidanasa koji jačaju imunitet, boreći se protiv slobodnih radikala. U velikoj količini sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse iz familije karotenoida. Oni se koncentrišu u delu mrežnjače koji štite od degeneracije, kao i od štetnog dejstva sunčevih zraka.
Upotreba u kuhinji
Iako najnovije studije pokazuju da je bezbedno uvođenje spanaća u bebinu ishranu već posle četvrtog meseca, bezbednije je uvesti ga nešto kasnije (posle šestog meseca). Za dečju ishranu, spanać se preporučuje obaren, kombinovan sa sirom, belim lukom, maslinovim uljem, kao dodatak pasti, krompiru… Dodajte ga u lazanje, supu, pospite preko njega beli luk, ili ga stavite u omlet.