Potrebno je:
Za prhko testo:
350 g brašna
kašičica praška za pecivo
75 g šećera
170 g hladnog maslaca
1 jaje
50 ml mleka
Za fil:
2 tegle kompota od višanja (po 720 ml)
40 g gustina
220 g šećera
1/2 prutića cimeta
2 kašike amareta
70 g maslaca
150 g brašnaž
100 g mlevenih badema
50 g seckanih badema
Priprema
1. Pomešati brašno sa praškom za pecivo. Dodati šećer, iseckani maslac, jaje i mleko, pa sve izmesiti u ujednačeno testo. Uviti u foliju i držati 30 minuta u frižideru.
2. Procediti višnje i sačuvati sok. Oko 100 ml soka dopuniti vodom do 500 ml. Razmutiti gustin u 3 kašike dobijenog soka, a u ostatku prokuvati prut cimeta i 50 g šećera. Umešati razmućeni gustin, prokuvati i vratiti nazad višnje. Prokuvati, skinuti sa ringle i izvaditi cimet. Umešati amareto.
3. Zagrejati rernu na 180 stepeni.
4. Razviti testo iz frižidera na radnoj površini posutoj brašnom i plehom izvaditi krug. Staviti testo u pleh i izvući ivice. Preko testa sipati višnje i odozgo staviti trake koje ste napravili od ostatka testa. Peći kolač oko 40 minuta, izvaditi ga iz okvira i kad se ohladi, iseći na parčiće i služiti.
Probajte i:
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna