Briga o zdravlju i higijena podrazumevaju redovne odlaske zubaru, a to se takođe odnosi i na decu i mlečne zubiće.

Svesni smo da većina ljudi ne voli da posećuje zubara, a deca često mogu praviti problem.

Jedna mama je ispričala priču o odlasku zubaru sa ćerkom.

"Moja ćerka se uvek mnogo plašila zubara. Nije imala neke velike zahteve, samo prosto nije volela da joj neko dira zube i usta. Nije ujedala, ali je okretala glavu, odbijala da otvori usta i plakala", započela je mama svoju priču.

"Pitala je sestru o raznim stvarima u ordinaciji, ali i naglasila da mrzi ukus rukavica kada joj stave ruke u usta. Trebalo je nekoliko pokušaja da otvori usta, kako bi mogli da joj prebroje zube."

Sve je trajalo desetak minuta, a nakon toga došlo je do mnogo suza.

"Moja ćerka je bila previše umorna od svega i počela je da plače, Rekla sam joj da je potrebno da zubar samo pogleda zube i idemo kući", dodala je.

Do sada, mama je uvek odlazila u ovu ordinaciju i nije imala nikakvih problema.

"Doktorka je došla, spustila ramena moje ćerke i unela joj se u lice. Glasno je rekla - Jedini razlog za suze je ako te neko povređuje, a mi to nećemo uraditi. Previše si velika za ovo. Sada ćeš sesti mirno, prestati da plačeš i otvoriti usta. Ako to ne uradiš, nateraću tvoju mamu da izađe napolje", ispričala je mama.

Ovo nije uspelo i devojčica je samo nastavila da plače. "Doktorka je sačekala jedan minut i onda rekla da ćemo pokušati drugi dan, i ne pogledavši me. Čak me ni ostatak osoblja nije pogledao dok sam odlazila sa ćerkom", objasnila je mama.

"Ne mislim da je moja ćerka razmažena. Samo je bila prestravljena. Zašto petogodišnjak ne sme da se plaši zubara? I sama osećam koliko nije bilo u redu zaplašiti malo dete na onakav način", potpuno iskreno je rekla majka devojčice.

Mnogi roditelji su je podržali i rekli da je sasvim normalno da se dete plaši i da zastrašivanje, pretnje i takav pristup doktora detetu nije nimalo u redu.