Strah od vode kod dece je poprilično uobičajena pojava. Javlja se u različitom uzrastu i, ako se na vreme ne savlada, kod starije dece taj strah se produbljuje kako postaju svesnija sveta oko sebe. Da bi započelo putovanje koje mu pomaže da prevaziđe strah od vode, dete mora biti sposobno da stavi svoje licu u vodu.

Koraci koji slede pomoći će vam da svom detetu budete podrška pri savladavanju straha od vode. Ono što je važno da zapamtite jeste da neće biti lako i da će vam trebati mnogo strpljenja, kao i da morate da se oduprete porivu da zagnjurite dete ako ono to ne želi.

Prvi korak

Pre nego što uđe u bazen zamolite dete da duboko udahne, a potom da pusti vazduh iz pluća. Pokažite mu svojim primerom kako se to radi. Možda vama deluje jednostavno, ali za dete to može biti sasvim novo iskustvo, na koje mu je potrebno vremena da se navikne. Duboki udisaji i izdisaji nisu specifični za decu, imajte to na umu. Isto treba da vežba dok pluta na površini vode.

Drugi korak

Sledeće što treba od deteta da zatražite jeste da duboko udahne, zadrži vazduh nekoliko sekundi, a zatim da ga ispusti iz pluća. Ponovo mu pokažite na svom primeru kako da to uradi pravilno. Dete će vas možda pitati zašto je ovo važno, pri čemu treba da mu kažete da je od velike važnosti da u plućima bude vazduh dok pokušava da zaroni.

Treći korak

Sledeći korak je onaj pri kom se ostvaruje kontakt sa vodom. Kada dete udahne i zadrži vazduh trebalo bi svojevoljno naravno da pokuša lice da stavi pod vodu. Cilj je da stavi što veću površinu lica pod vodu. To može biti veliki izazov, zato budite vrlo strpljivi i ne požurujte ga. Ako mu nije prijatno da mu voda prelazi preko nosa i očiju, neka prvi dovoljan korak bude potopljena brada.

Četvrti korak

Kada dete prvi put stavi nos pod vodu, može iskusiti neprijatnost kada mu voda uđe u nos. Kako bi mu bilo prijatnije pokažite mu kako da rukom zapuši nos. Detetu može biti zanimljiva i štipaljka za nos. Kada bude dovoljno smelo da par sekunid drži potopljen nos pod vodom, vreme je za sledeći korak.

Peti korak

Prešli ste zapravo najteže delove, a da toga ni vi ni vaše dete niste svesni. Ako dete zna da zadrži dah i ako mu je prijatno sa štipaljkom na nosu, vreme je za potapanje celog lica, tj. očiju i čela. Pokažite mu šta očekujete od njega. Ako je detetu suviše strašno da zatvorenih očiju bude pod vodom dajte mu naočare za plivanje.

Yumama/zenskimagazin