Ne možemo zameriti mališanima što se plaše zubara, jer nije nimalo prijatno kada ti neko nešto radi u ustima. Pored toga, deca se plaše tog bola koji se ponekad može javiti.

Ipak, kao roditelji treba da se pobrinemo za to da dete ne razvije ovaj strah, jer će i nama, a i njemu, biti neuporedivo lakše.

Teško je izboriti se sa strahom, zato je naš savet da sprečite da se ovaj strah razvije uopšte. Kako to možete da uradite?

1. Rano počnite da vodite dete zubaru

Zubari savetuju da već sa nekih godinu dana počnete da vodite dete na preglede. Što se ranije dete navikne na ove preglede, to će se na narednim kontrolama manje plašiti.

2. Idite kod dečjeg zubara

Kada je vreme za posetu zubaru, radije odaberite zubara koji radi sa decom, umesto onog kod kog sami idete. Dečji zubar zna kako da pomogne detetu da se umiri i opusti, a pored toga ima igračke i neobične instrumente, boje, koje će detetu popraviti raspoloženje.

3. Budite primer

Dete se ne rađa sa strahom od zubara, a ovakvo ponašanje uči od starijih, najčešče od roditelja. Ako ste pričali pred detetom o strahu ili nekim lošim iskustvima kod zubara, ono će početi da ga se plaši. Pokušajte da svoje strahove i brige ne pokazujete pred detetom.

4. Pustite dete da pita sve što ga zanima

Znanje smanjuje anksioznost i strahove. Zato dete pustite da pita šta god da ga interesuje. Ako ga zanimaju instrumenti, zamolite zubara da mu pokaže i objasni čemu služe. Sa detetom možete čitati knjige o tome ili gledajte snimke, kako bi dete shvatilo da zubar zapravo uopšte nije strašan.

5. Pričajte detetu o oralnom zdravlju

Objasnite detetu zbog čega bi trebalo da ide zubaru. Na taj način će se manje opirati, jer će biti motivisano.

6. Pozitivno pričajte o lekaru

Neki zubari predlažu da sa detetom pričate o zubaru dok, recimo, pere zubiće. "Zubar će biti oduševljen kada vidi kako tako lepo pereš zube", rečenica je koja će stvoriti pozitivnu atmosferu.

7. Nagradite lepo ponašanje

Nakon što primetite da se dete kod zubara zaista lepo ponašalo, pohvalite ga, a možete ga i nagraditi poklončićem.

izvor: yumama