Zubi se peru ujutru čim se ustane, pre doručka, i uveče neposredno pre odlaska u krevet. Važno je leći sa čistim zubima i nakon toga ništa ne unositi od hrane.

Kako sprečiti razvoj karijesa?

Pored adekvatne četkice i paste, neophodno je da primenjujemo adekvatnu tehniku pranja zuba. O načinima pravilnog pranja zuba, najbolje je posavetovati se sa stomatologom.

U odnosu na vaš karijes i utvrđeni rizik, stomatolog će vam dati individualne smernice za održavanjem adekvatne oralne higijene, koja je preduslov za sprečavanje oralnih oboljenja, u prvom redu karijesa i parodontopatije. Pored četkice kao osnovnog sredstva za održavanje oralne higijene, i paste kao najpoznatijeg pomoćnog sredstva, na raspolaganju postoji i čitav niz dodatnih pomoćnih sredstava, kao što su na primer zubni konac, interdentalne četkice. Da bi pravilno primenjivali ova sredstva, najbolje je da nas stomatolog uputi u njihovu primenu i da nam obajsni koja su pravi izbor za nas. 

Kada je dete spremno da samo pere zube?

Smatra se da deca nisu sposobna da sama adekvatno operu zube, sve dok ne mogu sama da vežu pertle, tako da im u sprovođenju oralne higijene moramo pomagati. 

Jako je važna kontrola da bi smo bili sigurni da su zubi pravilno oprani i očišćeni. To nam može pomoći da utvrdimo da li adekvatno peremo zube i  gde bi trebalo dodatno posvetiti pažnju.

Kako da znamo da li zubići dobro oprani?

Postoje sredstva koje prebojavaju naslage na zubima i upućuju nas na to gde su one još uvek prisutne. Ova sredstva postoje u obliku rastvora ili tabletica. Mogu se primenjivati od strane stomatologa u zubnim ordinacijama, takođe postoje i ona koja se mogu primenjivati kod kuće, da bi smo znali da li smo dobro oprali zube. Ova sredstva sadrže boje koje se vezuju za zubni plak i upućuju nas na njegovo prisustvo - starije naslage na zubima se boje u plavo, a nove, nastale u poslednjih 24 sata, u crveno.

Tabletice se primenjuju tako što se sažvaću oko minut, a zatim ostatak ispljune. Ove tabletice možemo koristiti nakon pranja zuba, da bi nam ukazale na neoprane površine, kojima bi trebalo posvetiti detaljniju i dodatnu pažnju.