Propriocepija je unutrašnje čulo koje nam omogućava da pravilno opažamo sopstveno telo i da imamo svest o tome u kom se položaju nalazi bilo koji deo našeg tela, čak i kada ne gledamo.

Deca sa nedovoljnom proprioceptivnom osetljivošću, dobijaju neadekvatne i nedovoljne informacije iz svojih zglobova i mišića, te su neprestano u potrazi za dodatnim proprioceptivim unosima kako bi "osetili" sopstveno telo i njegove granice (neprestano su u pokretu, udaraju se o zid ili o razne prepreke u prostoru, jako udaraju, lupaju ili bacaju igračke, kotrljaju se po neravnim površinama, skaču itd).

Taktilni sistem je najveći senzorni sistem u našem telu, koji se razvija još u majčinom stomaku. Taktilni receptori registruju dodir, pritisak, temperaturu, teksturu i nalaze se i u koži i u sluzokoži. Dete koje je taktilno preosetljivo često odbija da dodirne materijale različitih tekstura (vatu, sunđer, pesak, testo, penu, krzno…), neprijatno mu je kada se isprlja, ne želi da hoda po neravnim površinama ili hoda na prstima, pri čemu smanjuje površinu stopala kojom dodiruje podlogu.

S druge strane, taktilno nedovoljno osetljiva deca su stalno u potrazi za intenzivnim taktilnim unosima. Ovoj deci prija jak dodir, pritisak, vole da ispituju grublje materijale (četke, abrazivne sunđere, kuglice od folije…) i tada često koriste veću površinu kože, kako bi obezbedili neophodni taktilni unos.

Predstavljamo vam aktivnosti koje su korisne za decu koja su senzorno preosetljiva ili nedovoljno osetljiva. 

Jedna od aktivnosti je igranje sa vodenim lopticama. Sipajte loptice u veću posudu, a zatim dodajte vodu. Kada nabubre detetu dajte da se igra sa njima. Neka provlači prste i šake kroz njih ili da prstima hvata loptice. Loptice koje nabubre u vodi su dobar izbor za različite aktivnosti. S obzirom da su loptice od gela i mokre, dete kroz aktivnosti sa njima biva taktilno stimulisano.

Jedan od materijala, koji je takođe, koristan kao senzorni materijal je testo u boji.  Deete može da se igra tako što će rukama da stiska testo. Možete da napravite različite oblike kao što su kifla, pica i pita. Zatim nožem napravite linije kroz koje će dete da seče. Da bi dete bogatilo svoje ideje dajte mu da samo smisli oblik i formira linije. Iskoristite testo u boji za vežbanje vizuomotorne koordinacije, fine motorike, hvata i ideaciju. 

"Telo od likre" pomaže u razvoju svesti o telu i pruža stimulaciju celog tela kako bi dete stvorilo pojam o telu i doživelo ga kao svoje. Takođe pomaže u oslobađanju tonične napetosti. Dete može da se njiše, kotrlja, valja, prevrće i tako, zauzimanjem različitih položaja, oseti granice svog tela i dobije adekvatan pritisak. Senzorne zvezde (telo od likre) smo napravili u našem Centru kako bismo deci sa nedovoljnom taktilnom i proprioceptivnom osetljivošću (opažanje u dubokom senzibilitetu), pomogli da zadovolje svoje senzorne potrebe (da oseti duboki pritisak i istezanje mišića u rukama, nogama, dlanovima, leđima, ramenima što dovodi do boljeg opažanja granica svog tela).

Sledeća aktivnost je korisna za ispitivanje taktilnih površina za taktilno preosetljivu decu. Deca dodiruju i opisuju teksture različitih materijala (sunđer, plišanu krpu, kuglice od vate). Na ovaj načiin se vrši desenzitivacija (smanjenje osetljivosti).

Sledeća aktivnost je korisna za ispitivanje taktilnih površina za taktilno nedovoljno osetljivu decu. Deca dodiruju, gaze i opisuju materijale različitih tekstura (abrazivnu površinu sunđera, kamenčiće, loptice od folije, kukuruz, testeninu). Na ovaj način se vrši senzitivacija (povećanje osetljivosti).