Glavnu ulogu u higijeni zuba ima četkica za zube, dok paste za zube predstavljaju pomoćno sredstvo.

Koja je uloga paste za zube?

Osnovna uloga pasti za zube je da potpomognu i povećaju mehaničko dejstvo četkice za zube u otklanjanju naslaga sa desni i zuba, kao i da prijatnim mirisom i ukusom i dezodorantnim svojstvima uklone neprijatan zadah iz usta.

Koju dečiju pastu izabrati?

Protektivno svojstvo imaju paste za zube koje sadrže fluoride. Adekvatna količina fluora dovodi do povećane otpornosti detetovih zuba i pomaže u sprečavanju nastanka i razvoja karijesa. Međutim velike količine fluorida mogu dovesti do pojave belih mrlja na zubima, oštećenja poznatijeg kao fluoroza. Može se reći da su fluoridi jedna od onih dobrih stvari, u kojima ne treba preterivati.  

Svakako bi trebalo koristiti paste za zube koje sadrže fluoride, samo bi trebalo voditi računa o količini i koncentraciji flourida. Paste za zube za malu decu bi trebalo da sadrže oko 500 ppm flourida, dok deca nakon šeste godine mogu da korise paste sa 1450 ppm flourida, što je koncetracija flourida koju bi trebalo da koriste i odrasle osobe. 

Kako se koristi pasta za zube u dečijem uzrastu?

Količina zubne paste koja se koristi kod dece do tri godine bi trebalo da odgovara veličini zrna pirinča, dok bi kod dece između treće i šeste godine trebalo da odgovara veličini zrna graška.  

Do druge godine života deteta, dovoljno je da se dečiji zubi čiste četkicom bez paste, ili kod sasvim malih beba da se usta prebrišu gazicom.