Veoma je važno da se dete navikne na četkicu veoma rano. Iz tog razloga, čim se prvi zubić pojavi u ustima dajte mu malu, meku i nežnu četkicu sa kojom će se i sam igrati. Važno je da dete oseti četkicu u ustima i navikne se na nju. 

Detetu će četkica u početku služiti samo kao sredstvo za igru, ali na taj način se dete navikava i priprema na ovu veoma važnu aktivnost. Dok se ono bude igralo, vi mu ipak održavajte higijenu usne duplje upotrebom gaze, kojom ćete prebrisati sve iznikle zube, kao i ostale delove usne duplje.

Neka se dete ugleda na vas

Mnoga israživanja iz oblasti psihologije ukazuju na to da deca formiraju svoje navike i stavove oponašajući druge, prvenstveno roditelje. S toga budite dobar primer svom detetu. Neka vas posmatra dok perete zube, jer će na taj način i samo poželeti da proba. Izbegavajte da pred detetom govorite da vas mrzi da operete zube, već pred njim uradite to se zadovoljstvom.

Četkica za zube je osnovno sredstvo u održavanju oralne higijene, tako da se fokusirajte da naviknete dete na njenu upotrebu, dok sa upotrebom paste sačekajte do detetove druge godine.

Važno je da budete dosledni i da svojim primerom budete dobar učitelj svom detetu. Ipak dok dete ne ovlada upotrebom četkice pomažite mu u aktivnosti pranja zuba. Smatra se da je dete sposobno da samostalno adekvatno opere zube tek onda kada je samo može da se okupa. Stoga budite uz njega prilikom pranja zuba, pomažite mu, ohrabrujte ga i neka ova aktivnost postane vaše obostrano zadovoljstvo.

Pretvorite ovu aktivnost u igru i zabavu

Prilikom pranja zuba postavite dete ispred ogledala. Biće mu interesntno da se posmatra dok izvršava taj zadatak.

Zubiće možete prati uz neku zanimljivu muziku, a osim toga, danas su na tržištu dostupne brojne četkice i paste prilagođene deci, pa pustite mašti na volju prilikom odabira.