Pitanje koje sve češće čujemo od zabrinutih roditelja koji primete da postoji neki vid kašnjenja u razvoju njihovog deteta je: "Da li smo došli prerano?"

Svako dete ima svoj tempo razvoja, koji je individualan, ali ipak postoje određene faze razvoja koje svako dete treba da savlada u određenom uzrastu. Kada se to ne desi, reč je o razvojnom kašnjenju. Kada postoji kašnjenje bitno je uočiti problem i adekvatno stimulisati razvoj deteta.

Naizgled besmislene faze brbljanja i gukanja vode do pojave prve reči. To znači da se tada mogu primetiti prvi znaci razvojnog kašnjenja.

Ovo su neki od znakova kašnjenja u govorno-jezičkom razvoju na koje treba da obratite pažnju:

- kašnjenje faze gukanja (gukanje se javlja između 2. i 4. meseca)

- kašnjenje faze brbljanja (brbljanje se javlja između 5. i 6. meseca)

- kašnjenje pojave prve reči (prva reč se javlja između 9 meseci i godinu i po dana)

- ako dete ne usmerava pažnju na govor drugih ljudi, ako ne oponaša onomatopeje

- dete koje ne tapše, ne maše, ne pokazuje gde mu je glava

- ako sa godinu i po godine nije progovorilo

- ako u uzrastu od dve godine u rečniku ima tek nekoliko reči, ne razume jednostavne i situacione naloge, ukoliko nema prostih rečenica

Ukoliko u uzrastu od 12 meseci dete ne reaguje na govor, to može biti znak za brigu, jer tada dete treba da koristi gestove, da reaguje na govor drugih ljudi, da razume jednostavne naloge. To znači da dete razume komunikaciju. U tom periodu se javlja i prva reč.

Sa dve godine dete bi trebalo da imenuje predmete, bića i radnje koje svakodnevno ima u svom iskustvu. U tom uzrastu treba da se javi i začetak dvočlane rečenice.

Preporuka stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom sa govorno-jezičkim problemima uvek glasi isto: "Kucajući na naša vrata već ste napravili prvi korak ka rešavanju problema. I, ako su vam rekli da ste došli prerano, ne verujte. Dođite ranije."

Pročitajte i: