Vaše dete želi da bude "novi Nole"? 6 stvari treba da uradite da izabere pravi sport i izraste u šampiona

Klinci se dive uspehu vrhunskih sportista i odmah požele da treniraju tenis, košarku fudbal kao njihov omiljen igrač. Ali treniranje nosi mnogo izazova, uspona i padova, evo kako da da podržite svoje dete kada se odluči za neki sport.

Shutterstock

Kada je u pitanju očuvanje zdravlja naše dece, sport nudi najbolje od svega. Fizičke koristi se podrazumevaju, ali tu se nikako ne završava pozitivan uticaj. Sport takođe nudi ogromne mentalne i emocionalne prednosti.

Ako imate mladog sportistu u svojoj porodici, možda ste već svesni da fizičke aktivnosti, uključujući sport, mogu pomoći u poboljšanju njihovog mentalnog zdravlja. Ono što je možda iznenađenje je koliko dugo traju neke od tih pogodnosti. Jedna studija je pokazala da su neka deca koja su učestvovala u grupnim sportovima imala manje šanse da dožive depresiju kao odrasli.

Bavljenje sportom takođe uči decu vrednim životnim veštinama. U grupnim aktivnostima, deca se uče zajedništvu, kako da komuciraju i timskom duhu, često razvijaju doživotna prijateljstva. Osim toga, zdrava konkurencija daje mladim sportistima priliku da se osećaju samopouzdano uče kako da slave pobede i kako da uče i iz gubitaka.

Ovo su veštine i lekcije koje mogu da traju celog života. A kao roditelj, vaš stav i ponašanje mogu detetu pomoći da uživa u sportu i da iz njega izvuče važne lekcije. Evo nekoliko načina na koje možete da podržite i ohrabriti svoje dete u sportu kako na terenu tako i van njega.

1. Ohrabrite ga da isproba više sportova

Sport pruža dragocenu priliku da naučite svoje dete o balansu. A zdrava kombinacija aktivnosti će razvijati telo vašeg malog sportiste na bolji i celovitiji način. Čak i ako je dete već pronašlo sport koji voli, uvek ima koristi i od nečeg novog. Za ulazak u novi sport potrebna je hrabrost. Pomoći će mu da pronađe svoj omiljeni novi sport. Učešće u drugim aktivnostima takođe može da poboljša učinak u sportu koji već trenira. ravnoteža i kontrola tela potrebnih za ples ili jogu, na primer, pretvaraju se u bolje performanse u fudbalu ili hokeju.

Isprobavanje novih sportova takođe sprečava rizike i povrede koje dolazi sa preteranim fokusiranjem na jedan sport. Balansiranje zahteva za telo je važno, posebno na početku atletske karijeru deteta.

 Prekomerna specijalizacija je popularan trend u juniorskom sportu. A prerano specijaliziranje za jedan sport može da bude problematično. Ako dete uvek koristi iste zglobove, mišiće i ligamente, poče će da doživljava fizičke probleme usled prekomerne upotrebe, a to može da doprinese sagorevanju i povredama.

Umerenost je ključna. Čak i ako se radi iz ljubavi prema igri, prekomerno treniranje je loše i za fizičko i za mentalno zdravlje. Zato je savet od vas i trenera vašeg deteta toliko važan.

2. Budite primer sportskog ponašanja

Deca traže od odraslih uputstva o tome kako da se ponašaju. Bilo da je to njihov trener, učitelj ili roditelj, način na koji odrasla osoba reaguje na situaciju ostavlja snažan utisak na dete. Ovo je posebno tačno kada je u pitanju sport. Jedna je stvar reći svom detetu da je to samo igra i da ide se zabavi. Ali ako vi ili trener počnete da vičete na sudiju usred utakmice, vaše dete će dobiti pomešanu poruku. Važno je da se vodi vašim primerom.

Ako se drugi roditelj, trener ili dete ponaša loše, iskoristite to kao priliku za podučavanje. Objasnite svom detetu kako da to bolje reši. Naučite ga kako da reaguje kada drugi igrač ne poštuje pravila ili je previše agresivan.

I imajte na umu da samo svojim ponašanjem možete podstaći mnogo dobrih stvari: integritet, poštovanje, pozitivnost i pravi sportski duh.

3. Ne budite previše takmičarski raspoloženi

Uz pozitivan stav, važno je naučiti dete da se nosi sa konkurencijom. Zdrava konkurencija je dobra. Ali svi znamo i za roditelja koji je pretvorio i običnu prijateljsku utakmicu u borbu za rezultat.

Ova vrsta nezdrave podrške šalje pogrešnu poruku deci – i može negativno da utiče na odnos mladog sportiste na sport. Preterana konkurencija oduzima zabavu. A ako dete oseća preveliki pritisak da mora da pobedi, previše će da se forsira, što će da ga dovede do sagorevanja i povreda.

Umesto da se fokusirate samo na konkurenciju, pokušajte da negujete sportski duh. Naučite svoje dete da je u redu da se izgubi. Gubitak otkriva mogućnosti za rast, podstiče prilagodljivost i pomaže deci da se nose sa emocijama i frustracijama. Dakle, prebacite fokus sa pobede i poraza na lični trud i poboljšanje uz naravno, zabavu. Ovo su stvari koje na kraju motivišu decu da se drže sporta.

Imajte na umu, međutim, da ne morate da gušite njihovu strast da biste promovisali uravnotežen način razmišljanja. Strast, uz vođstvo roditelja ili trenera, može da se pretvoriti u kvalitete koji će vaše dete učiniti boljim u sportu. Strast ih takođe navodi da razviju disciplinu, odlučnost i istrajnost, osobine koje će im dobro služiti tokom života.

4. Pomozite im da kontrolišu osećanja

Deca se često suočavaju sa emocionalno nabijenim situacijama na terenu. Neka negativna psihička stanja u sportu su neizbežna. Stres, frustracija, anksioznost, pa čak i ljubomora su normalni odgovori na različite delove sportske igre.

To znači da ćete imati prilike da naučite dete kako da se nosi sa anksioznošću i drugim negativnim emocijama. Posle svake utakmice razgovarajte o situacijama zbog kojih se osećao loše. Možete da pomognete svom sportisti da shvati zašto ga je ponašanje igrača frustriralo, na primer, i razmislite šta da uradi ako se igrač ponovo ponaša na taj način.

Takođe je sasvim normalno da osećate te iste negativne emocije gledajući svoje dete kako se bavi sportom. Samo pazite da ne dozvolite da te emocije dovedu do lošeg ponašanja i ne dozvolite da vaše emocije vrše pritisak na dete.

5. Ostanite uključeni

Možete najbolje pomoći svom mladom sportisti ako ste uključeni i svesni šta se dešava. Održavajte otvoren odnos sa trenerom. Na taj način ćete ostati u toku sa trenutnim ciljevima i prioritetima, kao i sa pravilnim tehnikama treninga, tako da možete da pomognete da ojača.

Pokušajte da prisustvujete što više treninzima i utakmicama, mečevima. Biti u publici, na terenu je jasan dokaz podrške vašem detetu – plus, videćete ga na delu.

Uvek postavljajte pitanja posle utakmice ili treninga, bez obzira da li ste bili tamo ili ne. Šta si naučio? Na čemu ćeš da radiš? Šta je prošlo dobro, a šta nije? Ovakva pitanja će pomoći vašem detetu da obradi ono što uči na smisleniji način. Odgovori će vam biti od pomoći ako vežbate sa njim kod kuće. I postavljanjem pitanja pokazujete da vam je stalo. Konačno, uvek tražite prilike da svom detetu date pozitivne povratne informacije – ne samo za pobedu, već i za pokušaje. Pohvalite ga uvek. Vaše dete se izlaže i zaslužena pohvala će da ga ohrabri da se dalje trudi.

6. Negujte nezavisnost

Na kraju krajeva, deca treba da se bave sportom zato što to žele, a ne zato što to žele njihovi roditelji ili prijatelji. Savršeno je u redu da ohrabrite dete da proba različite sportove ili da se drži onih kojima se već bavi, posebno rano. Ali kako vreme prolazi, biće bolje za njih ako počnete da ih puštate.

Dajte svom detetu priliku da donosi odluke koje odgovaraju uzrastu kada je u pitanju sport. U početku, ovo je ednostavno kao da mu date izbor između košarke i fudbala. I dalje zahtevajte da ne odustaje, ali mu dopustite da donesu odluku o tome koji sport će mu pomoći da se oseća bolje, uspešnije, a to mu pomaže  da izgradi otpornost kada se suoči sa izazovima na treninzima i takmičenjima.

Kako vaše dete raste i vi mu dajete više slobode izbora, cilj će ostati isti: pomažete svom detetu da pronađe fizičku aktivnost u kojoj uživa, tako da će biti motivisano da radi na njoj, razvija zdrave navike i ostane aktivno tokom celog svog života.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Novak Đoković slavi sa zastavom  RTS1