Zoološki vrt ili bazen, Petar ili Marko... život je pun odluka - mališani moraju naučiti kako da ih donose. Od najmlađeg uzrasta do punoletstva ova sposobnost se razvija intenzivno, premda ovu veštinu "brusimo" i kasnije.

Dete od tri godine pa do polaska u školu donosi brze i intuitivne odluke. Deca se ne rađaju kao veliki mislioci i shodno tome ni odluke ne donose promišljeno. Da bi se osećali sigurno u donošenju odluka, mališanima je potrebno predočiti jasna pravila i posledice donošenja odluka. Bilo da je u pitanju pranje zuba ili oblačenje jakne zimi, oni još uvek ne znaju posledice svojih odluka. Ako im nedostaje to saznanje, a roditelji preuzimaju za sve odgovornost, deca će se naći u haosu. Savet je da ovo vežbate sa decom - svaka odluka donosi malo više životnog iskustva, jača samopouzdanje i osećaj odgovornosti. Za početak, neka to budu odluke kod kojih se ne treba bojati negativnih posledica. Na primer, diskutujte o tome da li zelene ili plave cipele bolje idu haljinu. Dobra stvar je to što deca sa manje izbora mogu lakše da izađu na kraj - to znači da trogodišnje dete ne treba da pitate šta želi da radi za vikend, već, na primer, da li želi bananu ili jogurt. Ono što deci otežava odluke je osećaj da izborom jednog gube drugo!


Deca od sedme godine i tokom osnovne škole su znatno iskusnija i osvešćena kada je reč o donošenju odluka. Mogu da obrade više informacija, čak i složene odluke. Izbor sporta i hobija je već njihov teren - ovo je nešto u čemu deca treba da uživaju, da se zabave i kvalitetno potroše slobodno vreme. Ono što im je teško jeste da razdvoje važne stvari od nebitnih. Izbor srednje škole je ovde podjednako teška odluka kao i za roditelje i u ovo treba uključiti psihologa i pedagoga. "Oko 12. godine se javlja pitanje ko sam ja i šta želim? U društvu mladi moraju da donose mnogo više odluka, pa tako nije tako lako za pubertetlije, kaže doktor Jakob Hajn, ugledni nemački dečiji i adolescentni psihijatar i pisac i navodi za portal eltern.de da danas svi imamo veći izbor i donosimo više puta odluke u toku dana. Na primer, nekada je bilo jasno: ako izgledaš ovako ili onako, onda slušaš tu i tu vrstu muzike - danas o ovome treba da razmislimo. Dobro je kada roditelji osluškuju njihove potrebe i da su voljni da pomognu tamo gde je pomoć potrebna. Ako dete izabere društvo koje puši i konzumira alkohol, roditelj bi trebalo da reaguje.

Period između 12 i 18 godina je relativno kratak i brzo prođe. Deca postaju punoletna i već dosta odluka mogu da donesu sama. Ako ih za ovo nismo pripremili, ne možemo se kasnije ljutiti ako donesu pogrešne odluke. Roditeljima je potreban mali plan i stalan rad do ovog perioda, do tada bi tebalo da su kod dece razvili sposobnost donošenja odluka i sagledavanja posledica takvih odluka, da umeju da biraju okruženje, buduću porfesiju, prijatelje...

BONUS VIDEO:

"ZAŠTO GOVORIMO DECI DA BUDU JAKA I IZDRŽE? PUSTIMO IH DA PLAČU" Borić: Deca se plaše da pokažu empatiju, mali pokazuje emocije Kurir TV

Izvor: Yumama