Vaspitanje je samo po sebi izazov, a ako je vaše dete tvrdoglavo, onda je izazov još veći. Tvrdoglava deca ili kako se još kaže, deca koja imaju izraženu volju, žele sve da rade sama i na svoj način, čak i kada nisu sasvim spremna za to, što daje mnogo prilika za konflikt sa roditeljima.

Vaspitanje tvrdoglavog deteta zahteva strpljenje, smirenost, empatiju i stabilnost, a evo i saveta stručnjaka koji vam mogu pomoći da nekako postignete kompromis sa svojim malim "tvrdoglavkom".

1. Dajte mu izbora

Deca koja su tvrdoglava vole da se ona pitaju za sve, zato im dajte dosta prilika da sami odlučuju o svom životu.

"Pustite ih da prave izbore koji nisu mnogo važni, poput toga šta će da obuku, iz koje šolje će da piju, na kojoj ljuljašci žele da se ljuljaju u parku", savetuje stručnjak za roditeljstvo Holi Nordenberg.

Kada im dajete izbor, pobrinite se da opcije koje im nudite budu takve da koju god odluku donesu, ona bude dobra. Na primer, ako želite da dete jede voće, pitajte ga da li želi bananu ili jabuku – šta god da odluči, poješće voće, a to je vaš cilj.

2. Usporite

Ponekad ono što roditeljima deluje kao dečja tvrdoglavost, zapravo nije to. Na primer, tražite od deteta da nešto uradi ili ono samo želi nešto da uradi, a nema dovoljno veština za to.

Udahnite duboko, budite strpljivi, postavljajte pitanja i slušajte šta vam dete odgovara, kako biste otkrili šta se stvarno krije iza njegovog ponašanja jer mu je ponekad možda samo potrebno više vremena, a vi ga požurujete, piše parents.com.

3. Postavite granice

Naravno da je dobro da dete ima svoju ličnost, neke svoje izbore i odluke, ali mora da ima i neke granice.

"Najlakši način da se pridržava pravila je da ga uvedete u rutinu – domaći se radi odmah posle škole, na spavanje se ide svako veče u isto vreme", savetuje stručnjak za roditeljstvo Lori Anderson. "Tako će naučiti samo kada šta treba da radi, neće imati osećaj da ga stalno nadgledate, pa će se osećati nezavisnije".

4. Budite primer

Razmislite o tome da li vi praktikujete veštine i prikazujete ponašanje kakvom želite da naučite svoje dete. Ako i vi reagujete tvrdoglavošću na frustrirajuće situacije, vaše dete će se samo čvršće držati svog mišljenja i neće želeti da popusti "ni za milimetar".

Umesto toga, dajte mu do znanja da prihvatate njegova osećanja, pomozite mu da pronađe rešenje i praktikujte umirujuće tehnike, poput šetnje ili dubokog disanja, koje će pomoći da prihvati situacije kada ne može da bude po njegovom.

5. Birajte svoje bitke

Neka deca uče kroz iskustva, pa koliko god se trudili da svog tvrdoglavog mališana zaustavite da nešto ne uradi, on će to uraditi.

"Vaš posao kao roditeljia je da se pobrinete da se ne povredi previše, ali možete da ga pustite da uči iz svojih dela. Testiraće granice, ali će i naučiti šta se desi kada uradi određene stvari, što je dobro", kaže Anderson.

Njen savet je da detetu umesto uputstava dajete upozorenja. Na primer, ako detetu kažete da stavi kapuljaču jer počinje kiša, a ono to ne želi i pokisne, počeće da shvata da je važno da razmisli o vašim rečima.

"Bolje je da pustite dete da kroz ovaj proces prođe rano, pre nego što sebe izloži nekoj stvarno opasnoj situaciji", poručuje Anderson.

 BONUS VIDEO:

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez

(Yumama/N. Z.)