Neke rečenice koje u i te kako prihvaćene i rasprostranjene u vaspitanju dece, zapravo imaju loš uticaj na mališane. Otkrivamo neke fraze koje roditelji često govore deci, a ne bi trebalo.

1. Budi skroman/na, ne izdvajaj se od drugih

Ovo mišljenje je ranije bilo opšteprihvaćeno i smatralo se gotovo sramotnim da se neko izdvaja od drugih. Međutim, svet se promenio i potpuno je u redu, zapravo poželjno je da učite dete da ima svoje mišljenje, da ume da prihvata kritiku i slično.

2. Ja sam stariji/a i zato sam u pravu

Roditelji ovu frazu često izgovaraju kako bi naveli dete da ih sluša, ali time se kod mališana guši važna veština postavljanja pitanja, kritika i raspravljanja, koja je od velike koristi u odrastanju i kasnije.

Svakako, nije dobro da učite dete da uvek treba da sluša starije jer će to dovesti do toga da posluša i stranca na ulici, koji možda nema dobre namere.

3. Dobri dečaci/devojčice se ne ponašaju tako

Zapravo, većina fraza koje su rodno određene su loše za decu – dečaci ne plaču, devojčice ne igraju fudbal... Srećom, ove rečenice se danas manje koriste nego ranije, pa tako i dečaci znaju da je sasvim u redu da iskažu svoje emocije, a devojčice uživaju igrajući fudbal sa dečacima.

4. Nikada ne traži ništa ni od koga

Sjajno je učiti dete da bude nezavisno, ali ne treba ga učiti da u životu ne može da se osloni ni na koga. Mališan tako uči da ne može nikome da se obrati za pomoć ili uslugu, da je to znak slabosti i da sam mora da se nosi sa svim izazovima.

5. Moraš ovo da uradiš

Zapravo, sposobnost da naterate sebe da završite nešto što je važno, ali u čemu ne uživate i nije tako loša. Štaviše, to će pomoći detetu da shvati da je potrebno da naporno radi za ostvarivanje rezultata u školi, sportu...

Međutim, ako je previše onoga što dete mora da uradi, vremenom može da prestane da osluškuje svoje želje. Zato, kada mu kažete da nešto mora da uradi, najbolje je da objasnite zašto i kome je to važno.

6. Podeli sa bratom/sestrom, ne budi sebičan

Iz straha da njihovo dete ne bude sebično, mnogi roditelji teraju mališana da deli igračke i lične stvari. To nije baš uvek dobro jer mališan na ovaj način uči da je sasvim OK da se ne poštuju njegove granice i lične stvari, te da nema pravo da kaže ne.

Svakako je važno da naučite dete da deli, ali uzmite u obzir njegov uzrast i karakter. Prosto, u određenim fazama odrastanja je normalno da deca ne žele da dele, zato je sasvim u redu da mu sugerišete da podeli igračke sa drugima, ali ne morate baš da ga terate na to, piše detimail.ru.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)