Ponekad je teško odoleti deci, pa popustite pod njihovim pritiskom kada ste imali naporan dan i možda pristanete na nešto što inače ne biste. Na primer, dete vrišti u punoj prodavnici igračaka jer želi da mu nešto kupite, a vi na kraju popustite jer vam je neprijatno što svi gledaju u vas zbog njegove histerije. Znate i sami da bi trebalo da kažete "ne" i želite to, ali nekako ipak popustite.

Ponekad svi tražimo najjednostavniji ili najbrži način da se izborimo sa određenom situacijom, ali evo situacija u kojima definitivno ne treba da popustite pod pritiskom i detetu kažete "da", prema savetima medijatorke Peti Stajls:

1. Zauzeti ste ili uznemireni

Imate milion stvari na pameti, radite pet stvari u isto vreme, a dete vas nešto pita. U najmanju ruku, pažnja vam je tada podeljena i zauzeti da biste se sada bavili detaljima onoga što dete želi. Nemojte da kažete "da" samo da bi dete prestalo da priča, velike su šanse da ćete se pokajati jer niste dobro promislili o tome što vas pita.

2. Dete viče, histeriše, pravi scenu

Sve što želite je samo da prestane, sada, odmah, i pristali biste na bilo šta! Još ako ste na javnom mestu, eto dodatnog pritiska zbog kojeg ćete verovatno reći "da", a ne bi trebalo, piše yourtango.com.

3. Osećate krivicu

Želite da nadoknadite zbog neke situacije zbog koje vas sada peče savest ili možda zbog toga što ne provodite više vremena sa decom. U takvoj situaciji nikada ne treba da kažete "da", ako na nešto pristajete samo zbog osećaja krivice, a ne mislite da je to stvarno dobro za dete.

4. Nesigurni ste u svoje veštine

Nema roditelja koji se ne preispituje konstantno o svojim roditeljskim veštinama. Možda vidite roditelje čija se deca ponašaju bolje od vaše, možda zavidite onima koji su prijatelji sa svojom decom... Svakako, to ne treba da budu razlozi zbog kojih ćete reći da.

5. Niste utvrdili granice i porodične vrednosti

Kao rezultat toga, povodite se za time šta rade drugi roditelji i šta oni dopuštaju svojoj deci. Mnogo je lakše slediti već utabanu stazu nego utvrđivati sopstvene porodične vrednosti i postavljanje zdravih granica unutar svoje porodice.

Prosto, ako pratite šta rade "kul" roditelji, možda ćete se i vi malo tako osećati. Ono što treba da uradite je da zastanete i razmislite o onome što je bolje za vas i vašu decu.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)