Rezultati istraživanja koje je objavila američka neprofitna istraživačka organizacija posvećena unapređenju samopouzdanja kod devojčica pod nazivom "Ruling Our eXperiences" (ROX), otkrili su da više od tri četvrtine ispitanika oseća da će "eksplodirati" zbog pritiska. Kao najveće stresore naveli su ocene, školu, prijateljstva i porodične probleme. Većina adolescenata, bez obzira na pol, oseća ovaj pritisak, ali devojčice se teže suočavaju sa različitim izazovima. Istraživanje, koje prenosi portal "Mashable", pokazuje da, na primer, njihovo samopouzdanje opada tokom adolescencije, za razliku od dečaka.

Stoga bi, nažalost, ovaj pritisak mogao da ubedi devojčice da žrtvuju ambiciju radi popularnosti, da se stide svog izgleda ili uopšte negativno utiču na njihovo mentalnozdravlje. Postoji bezbroj načina na koje će devojke osećati pritisak da sakriju ili izmene svoje autentično ja. Stoga je ovih 7 veština koje moraju da nauče od suštinskog značaja za suočavanje sa različitim izazovima koji ih čekaju.

1. Kako poštovati sopstvena osećanja i izražavati ih

Više od dve trećine ispitanika ROX ankete reklo je da svoje misli ili mišljenja ne iznose javno zato što ne žele da se ističu ili da zamere nekome. Rejčel Simons, autorka četiri knjige o vaspitanju devojčica, ističe da odrasli treba da pokažu devojčicama kako da izraze svoja osećanja. To mogu najlakše da uradim izražavajući sopstvene emocije širokim rečnikom, koristeći reči kao što su srećan, nervozan, uzbuđen, uplašen, ljut, frustriran i zbunjen.

2. Kako biti empatičan prema sebi

Simons ističe da devojke danas u društvu dobijaju poruke da je važno da udovolje drugima. Stoga, kada dožive neuspeh, često se osećaju kao da su izneverili nekog drugog. Da bi se ovo sprečilo, Simons preporučuje roditeljima da nauče svoje ćerke kako da se nose sa neuspehom. "Želimo da devojke imaju sposobnost da prevaziđu neuspeh, a da se time ne opterećuju", objašnjava ona.

3. Kako razviti pozitivan stav prema svom telu

Roditelji kojima je neprijatno da pričaju o seksualnosti i telu ta osećanja prenose na svoje ćerke.

4. Kako učiti iz prijateljstva

Ne treba da uzimamo žensko prijateljstvo zdravo za gotovo. Takvi odnosi su takođe prolazni i pomažu devojkama da nauče da komuniciraju, prave kompromise i postavljaju granice. Roditelji treba da vide prijateljstva kao priliku da pokažu devojčicama kako izgledaju zdravi odnosi i kako mogu da se ophode prema drugima i sebi, piše roditelji.story.hr.

5. Kako se nositi sa zlostavljanjem

"Devojčice koje maltretiraju druge to čine zato što nemaju alat da se izbore sa svojim osećanjima “, kaže Simons. A kada su devojčice te koje maltretiraju, često se osećaju bespomoćno i ne znaju kako da se zauzmu za sebe. U oba slučaja, Simons preporučuje da dobije pomoć od odrasle osobe i da praktikuje asertivnu komunikaciju. Ona, međutim, priznaje da ovaj pristup neće uvek uspeti, tako da devojke moraju da znaju kada da izađu iz situacije koja je "neugodna" i "neetička".

6. Kako biti lider

Istraživanje ROX-a pokazalo je da 59 odsto devojaka voli da "bude glavne", ali je više od polovine reklo da se plaši da budu lideri, jer se plaše da će ih drugi kritikovati da "vole da šefuju". Međutim, postoje posebne strategije koje roditelji mogu koristiti da podstaknu svoje ćerke da preuzmu vodeću ulogu. Očevi koji dele kućne obaveze podjednako sa majkama imaju veću verovatnoću da odgajaju ćerke koje veruju da imaju širi spektar mogućnosti za karijeru. Majke mogu da daju sopstveni primer preuzimanjem vodeće uloge na poslu.

(Yumama/Roditelji.hr)

BONUS VIDEO:

ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje Kurir teleivizija