Reči su važne i mogu da povrede, zato je važno da ih uvek biramo kada se obražamo drugima - posebno sopstvenoj deci. Odnos majke i ćerke je poseban i specifičan, a mama treba da zna da ima snažan uticaj na devojčicu.

Kojih devet rečenica nikada ne bi trebalo da kažete svojoj ćerki:

1. "Dobiču neku muku koliko me sekiraš!"
Na taj način prebacujete odgovornost na krhka ramena deteta, poričući sopstvenu nesposobnost da se nosite sa situacijom. Upamtite da ako se razbolite, za to nije kriva vaša ćerka, već bolest. I ne pokušavajte da je opterećujete time. Bolje je da joj objasnite zašto osećate neprijatnost i pokušajte da to rešite zajedno. Ipak, izbegavajte ispade besa, čak i ako je devojčica uzrok. Roditelj je dužan da se kontroliše u komunikaciji sa decom, kako ih ne bi nenamerno povredio svojim rečima.

2. "Baš si mršava, postala si kao kostur."
Sklonost održavanju određene težine u tinejdžerskim godinama takođe može biti opasna, jer lako dovodi do anoreksije. Međutim, to je često uzrokovano emocionalnom neravnotežom, kao i preranom gojaznošću. Potcenjivanje ovog problema, kao i njegovo preterano izlaganje, ne pomaže. Važno je pronaći razloge koji su doveli do ovog stanja i pokušati ih rešiti. Morate pronaći prave reči i pokazati svoja osećanja kako ne bi bila pogrešno protumačena. Na taj način će devojčica takođe naučiti da razlikuje i razlikuje emocije, što će joj pomoći da se nosi sa svojim emocionalnim problemima.

3. "Uvek želiš nešto"
Porodica nije uvek u mogućnosti da finansijski odgovori na zahteve dece. Ali oni ne shvataju poteškoću i teško im je to objasniti. Umesto da svojoj ćerki implicirate da ona stalno nešto želi od vas, pokušajte da prikladnim rečima objasnite izbore sa kojima se suočavate kao porodica. Ali nemojte ovo predstavljati na negativan način, već pokušajte da naglasite mogući izlaz iz situacije, kako bi i ona videla da uvek ima svetlosti na kraju tunela. I nemojte je od malih nogu učiti da ceni materijalne podsticaje, nagrađujući je za svaku dobru ocenu. Ovo se zapravo odnosi ne samo na devojčice već i na dečake.

4. "Muškarci su bezvredni"
Potcenjivanje suprotnog pola pred ćerkom uopšte nije prava lekcija. Ovo neće učiniti odnos između majke i ćerke toplijim. Na ovaj način generalizujete muškarce i stvarate detetu negativan stav. Samo zato što ste na ovaj ili onaj način bili razočarani od strane partnera ne znači da će se isto dogoditi i vašoj ćerki. Umesto toga, pokušajte da stvorite pozitivnu sliku o ocu od malih nogu. On ima glavnu ulogu u životu devojčice i ona će podsvesno tražiti nekog sličnog njemu.

5. "Upropastila sam svoj život zbog tebe"
Nastavak ove rečenice obično je: "I ovako mi se zahvaljuješ". Obično majke koje to ispolje imaju unutrašnji nerešeni konflikt koji prvo treba da se izbore sa sobom, a ne da krive svoju decu. Moguće je da su mnogo uložili u svoju devojčicu, a kada ona poraste i ne ispuni njihove ambicije, razočaraju se i nesvesno je odbace.

6. "Radim sve za tebe"
Majke koje se na ovaj način izražavaju već su gradile budućnost svoje ćerke korak po korak u svojoj mašti. A kada to ne ide tako, ili devojka pokazuje potpuno drugačija interesovanja, osećaju se izdano. Umesto da nagoveštavaju izdaju, bolje je pomoći ćerki u njenim novim poduhvatima.

7. "To je samo za tvoje dobro"
Čest argument zbunjenih majki, smatraju psiholozi. Ali to je verbalna obmana koja će poremetiti normalnu komunikaciju između vas. Svaka majka radi sve za svoje dete i ne oseća potrebu da priča o tome.

8. "Sve dok si u mojoj kući, radićeš ono što ti kažem"
Koliko god da je iznervirala ćerkino ponašanje, majka treba da izbegava ove reči. Oni ograničavaju lični prostor devojke i gaze njenu slobodu na veoma grub način.

9. "Shvatićeš kad postaneš majka"
Ovo pokušava da usadi devojčici da je majčinstvo nešto neprijatno. I da se ugnezdi u umu na duži vremenski period. Bolje razmislite malo, analizirajte svoje brige i iskreno razgovarajte sa svojom ćerkom.

BONUS VIDEO:

Mama snimila kako ćerka gleda sestru TikTok/ownitbabe

(Yumama/T.A.S.)