Mnogi roditelji sanjaju o tome da odgajaju nadareno dete. Istina, to uopšte nije lako, a možda jedna od najvažnijih stvari je da na vreme shvatite da imate malog genijalca. Evo koji znaci već u ranom detinjstvu mogu da pokažu da je mališan nadaren.

1. Rani razvoj govora

Prvi znak koji može da ukaže da dete ima veoma dobre mentalne sposobnosti je rani razvoj govora. Ukoliko počne da priča pre svojih vršnjaka, piše ili izgovara složene rečenice rano, ima bogat rečnik, to može da ukaže na sjajan razvoj kognitivnih sposobnosti.

2. Interesovanje za brojeve i puzle

Deca koja rano pokazuju interesovanje prema puzlama, brojevima i brojanju često imaju veoma dobro logičko i matematičko razmišljanje. To se može pokazati i kroz strast za sklapanjem nekih složenijih konstrukcija ili rešavanje logičkih problema, piše noviteroditeli.bg.

3. Izraženo interesovanje za određene teme

Nadarena deca imaju tu osobinu da ono što ih zanima vole veoma detaljno da izuče. Tako će, na primer, provesti sate radeći nešto što ih interesuje, dok drugi mališani prelaze sa jedne na drugu aktivnost i napuštaju je čim se suretnu sa prvim preprekama.

4. Emocionalna osetljivost

Mališani koji imaju visoke intelektualne sposobnosti su često i veoma emocionalno osetljiva. Oni imaju izuzetno razvijenu empatiju i razumeju emocije drugih. Empatija ili emocionalna inteligencija se uče, ali su kod nadarene dece obično veoma izražene.

5. Rano iskazivanje interesovanja

Mnoga nadarena deca počinju da pokazuju interesovanje ka određenim stvarima veoma rano. To rano izražavanje interesovanja i sposobnost učenja mogu da budu jedan od prvih znakova nadarenosti.

6. Izražena radoznalost

Ovi mališani postavljaju mnogo pitanja i uče iz svega što se oko njih nalazi. Veoma su radoznali, željni znanja i u stanju da sve izuče do najmanjeg detalja.

7. Vole složene igre

Nadarena deca često biraju izazovne, složene igre ili zadatke koji nisu baš tipični za njihov uzrast. Na primer, slažu puzle od 1.000 delova, pre nego one manje, koje deca najčešće biraju.

Pratite ponašanje svog mališana, osluškujte njegova interesovanja i obratite pažnju na znake nadarenosti, kako biste mu pomogli da na najbolji način iskoristi svoje potencijale.

BONUS VIDEO:

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald

(Yumama/N. Z.)