Koliko puta ste se pitali da li ste dobar roditelj i da li u nečemu grešite. Na tom putu vrlo lako možete upasti u zamku upoređivanjem sa drugim roditeljima ili u traženju spoljnih znakova svog uspeha.

Psihološkinja Naden van der Linden otkrila je koji su zapravo znakovi da ste dobri mama i tata:

1. Dete pokazuje različite emocije pred tobom

Možda vam se ponekad čini da nema potrebe da dete izražava sve svoje emocije pred vama, ali sposobnost deteta da vam pokaže ljutnju, tugu ili strah je dobar znak jer se oseća sigurno uz vas. Jako je zabrinjavajuće kada dete skriva svoje osećaje pred roditeljima. Često je to znak velikih problema u odnosu. Pokušajte izbeći da se dete zatvara i ne ometajte izražavanje njegovih osećaja."Videla sam kako si udarao u zid i da si bio jako ljut. A vi ste mu rekali da je to zato što ti tvoja sestra nije dopustila da se igraš", ova rečenica govori tvom detetu da možeš podneti njegove osećaje i razumeš perspektivu.

2. Dete ti dolazi kad se povredi ili suočava s nekim problemom

Znam da roditelji rade odličan posao kada im dete dolazi jer ima određene probleme. To znači da ste osigurali sigurnu luku u kojoj dete dolazi kada mu treba pomoć. Dobar način podsticanja ovoga je slušanje problema i širom otvorene ruke bez obzira čini li vam se problem mali ili veliki. Vaš odnos će biti otvoren za komunikaciju o stvarima koje su teške u životu.

3. Dete može razgovarati o mislima i osećajima bez straha

Ovo je pozitivan znak prihvatanja otvorenog i fleksibilnog odnosa. Neki roditelji nesvesno ograničavaju komunikaciju sa svojim detetom kroz svoje ponašanje, kao što je preterano reagovanje na misli ili osećaje koji im se ne sviđaju ili one koje dovode u pitanje njegovo ponašanje kao roditelja. Drugi roditelji su toliko krhki da ih deca ne žele opteretiti svojim mislima i osećajima. Zabrinuta sam kad roditelj kaže: "Moje dete je moja stena". Roditelji su stene, a deca to nikad ne bi trebala biti.

Telefon, deca, društvene mreže, porodica
Shutterstock Srećna porodica

4. Tvoja povratna informacija nije kritična ili ne označava dete

Dobri roditelji ne daju kritike o ponašanju i izbegavaju reči poput "loš", "zao", "pohlepan" i "lenj". Ako je Vaše dete pojelo sve čokoladne kekse pre nego li ih je podelio s drugima, dobra mama će se usresrediti na ponašanje. "Pojeo si sve kekse bez deljenja. U našem domu važno je da deliš sa svojom sestrom i bratom. Kako misliš da bi mogao da se odužiš svojoj porodici?". Ovo je puno drugačije od rečenice: "Ti si pohlepna devojčica. Idi u svoju sobu".

5. Podstičete detetove interese i talente

Razvijanjem interesa i talenata dete razvija veštine i postiže rezultate. Možete pozitivno angažovati decu kroz tinejdžerske i rane godine života. Divno je napredovati u nečemu što voliš. Ponekad, vidim da roditelj upravlja detetovim interesom kako bi ispunio svoje snove i potrebe. Kada prisiliš dete da radi nešto zbog vlastitih interesa, sve može poći krivo, čak i kada izgleda da sve ide dobro. Takvi postupci mogu učiniti da se dete oseća neuspešno pod jakim pritiskom i kontrolom. Isto tako, ako ne uspe, a iza njega je narcistička roditeljska ambicija, deca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.

6. Stvaraš granice kako bi dete bilo sigurno

Dobri roditelji usmeravaju ponašanje deteta postavljanjem granica i ograničenja. Deca bez granica i pravila često upadaju u nevolju ili su izgubljena. Granice pomažu da se osećaju voljeno i cienjeno, čak i ako ponekad ne vole granice. Neki od primera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema članovima porodice.

7. Ispravljate svoje greške

Biti u stanju popravljati odnos say detetom znak je dobrog roditelja. Ako vičete ili ste preterali sa reakcijom, vrlo je važno popraviti taj odnos. Razgovor s detetom može vam pomoći da rešite situaciju, objašnjavajući da i vama treba pomoć oko vaših osećaja. Iako je vrlo primamljivo tražiti znakove uspešnog roditeljstva u stvarima kao šo su: nivo čitanja, jede li zdravu hranu, pobeđuje li u fudbalu i sl., uspešno roditeljstvo znači pružanje sigurne baze za tvoje dete. To stvara mesto iz koga dete može napredovati.

Dobro roditeljstvo sastoji se od trajne celoživotne veze koja ne zavisi o spoljnih rezultata, nego o ljubavi, poštovanju i povezanosti. 

(Yumama)