To je deo normalnog procesa rasta i razvoja deteta. Međutim, povratni govor može dovesti do više problema u ponašanju u budućnosti ako roditelji ne postupaju pravilno. Stoga je važno da roditelji postave granice i nauče decu da se izražavaju pozitivno i sa poštovanjem.

Šta znači odgovaranje?

Povratni govor podrazumeva drske ili grube primedbe i ponašanje deteta prema roditeljima ili drugima na vlasti. Deca se često osećaju bespomoćno i frustrirano kada se odrasli ne slažu sa njima. Stoga oni protestuju zbog toga tako što uzvraćaju ili prave nepristojne gestove kao što su prevrtanje očima ili coktanje usnama kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo vašom odlukom.

Odgovaranje može doći u različitim oblicima. Neka deca osećaju potrebu da se svađaju, da bi imala poslednju reč. Drugi ponavljaju svoj zahtev i više puta objašnjavaju razlog svog zahteva, čak i nakon što ste rekli „ne“. Neka deca mogu da prave grube gestove. Ova vrsta drskog ponašanja može dovesti do ozbiljnih disciplinskih problema ako se ne kontroliše. Stoga, roditelji treba da preduzmu korake da se pozabave povratnim razgovorom na čvrst, ali nepreteći način.

Zašto deca uzvraćaju?

Deca uzvraćaju iz raznih razloga. Najčešći razlog je taj što žele da potvrde svoju nezavisnost i ne vole da čuju „ne“. Deca takođe vole da testiraju svoje granice i pomeraće granice da vide dokle ćete ih pustiti. Drugi razlog odgovaranja je naučeno ponašanje. Deca preuzimaju primere iz različitih izvora. To može biti od posmatranja njihovih vršnjaka, gledanja televizije ili čak posmatranja ponašanja roditelja ili članova šire porodice. Neka deca oponašaju ponašanja koja su videla ne shvatajući da je to nepoštovanje. Drugi razlog zašto deca uzvrate može biti taj što su razdražljiva jer su umorna, pospana ili gladna. Deca takođe mogu da napadnu svoje roditelje tako što će im uzvratiti.

Kako sprečiti svoje dete da uzvrati

Roditelji treba mirno i racionalno da se nose sa govorom dece. Oni treba da objasne detetu neprihvatljive načine komunikacije i kako da se umesto toga izrazi na konstruktivan način. Sledi nekoliko saveta kako da disciplinujete dete koje uzvraća:

1. Budite smireni i ne ulazite u svađu

Kada dete uzvrati, vaš automatski odgovor može biti da odgovorite ljutito povišenim glasom. Međutim, ovo samo eskalira situaciju i dovodi do svađe ili nadmetanja u vikanju. Kada imate posla sa detetom koje vam odgovara, ostanite mirni i ne ulazite u svađu. Čvrsto 'ne' će preneti vašu poentu. Ne morate svom detetu objašnjavati racionalnost svoje odluke. Jednostavno ga morate naterati da poštuje pravila.

2. Pronađite osnovni uzrok

Dete koje se obraća roditeljima može biti iz više razloga. Pre nego što odgovorite, pokušajte da utvrdite razlog za grubo ponašanje vašeg deteta. Može biti da je dete samo mrzovoljno od gladi ili umora. Takođe može biti da dete imitira nešto što je videlo na TV-u, a ne shvata da je to nepristojno. Ako utvrdite osnovni uzrok, možete ga efikasno rešiti.

3. Zabeležite kada se obično dešava povratni razgovor

Pratite kada se obično javlja povratni govor. Ako vaše dete uzvrati razgovor nakon dugog, napornog dana u školi ili nakon što nije dovoljno spavalo, možete preduzeti mere da eliminišete takve okidače.

4. Postavite dobar primer

Deca uče posmatrajući svoje roditelje. Zato je važno da im date dobar primer. Ako vide da dajete podrugljivu primedbu ili ton bez poštovanja, verovatno će vas oponašati. Ako se pitate šta da radite kada deca uzvraćaju, odgovor je da im objasnite neprihvatljivo ponašanje. Sedite sa njima i objasnite zašto je važno pričati sa drugima sa poštovanjem i naučite ih da izbegavaju nepristojne načine komunikacije.

5. Pažljivo slušajte svoje dete

Neka vaše dete shvati da ćete mu posvetiti potpunu pažnju i saslušati ga ako komunicira na pozitivan i pun poštovanja način. Ovo će pokazati vašem detetu da cenite njegovo mišljenje i da ga pažljivo slušate . Takođe će mu pokazati da mirna i konstruktivna komunikacija daje bolje rezultate od uzvratnog razgovora.

6. Pazite na ono što vaše dete gleda na TV-u

Deca često doživljavaju negativno ponašanje iz TV emisija i crtanih filmova koje gledaju. Pratite kakve emisije gledaju. Nekoliko emisija prikazuje decu kako razgovaraju sa roditeljima i daju sarkastične primedbe za komično olakšanje. Deca su veoma upečatljiva i mogu da imitiraju takvo ponašanje. Ohrabrite svoje dete da gleda emisije koje naglašavaju efikasnu komunikaciju i poštovanje.

7. Imajte na umu da je ovo deo odrastanja

Iako slušanje vašeg deteta može biti frustrirajuće, imajte na umu da je to prirodan deo odrastanja. Kako deca rastu, osećaju potrebu da potvrde svoju nezavisnost u pogledu onoga što nose ili jedu, i kada se igraju ili spavaju. Pre nego što odgovorite u besu , podsetite se da uzvraćanje nije lični napad na vas, već samo način da se potvrdi nezavisnost.

8. Potražite stručnu pomoć

Ako vaše dete nastavi da uzvraća i ponaša se neprihvatljivo uprkos vašim naporima, najbolje je da potražite stručnu pomoć. Ako vaše dete stalno uzvraća, pokazuje agresiju ili nasilje, odbija da poštuje pravila i neprestano izaziva bes, onda je preporučljivo da potražite stručnu pomoć. Zamolite svog pedijatra da vam preporuči dobrog savetnika za decu ili stručnjaka za ponašanje. Savetnik će raditi sa vama i vašim detetom da utvrdi osnovni uzrok takvog ponašanja i predložiće načine za poboljšanje ponašanja vašeg deteta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary