Ako pitate roditelje mališana starih između godinu i tri godine koja je reč koju najčešće izgovaraju, verovatno će vam reći da je to "ne". Ono što je karakteristično je da dete u ovom periodu izgovara ne u svim situacijama, čak i kada bi u skladu sa svojim željama reklo da.

Zašto se to dešava

Uglavnom mame i tate misle da dete na ovaj način samo testira njihovo strpljenje, međutim, nešto drugo je u pitanju – dete u ovom periodu počinje da shvata da ima želje, piše fatherly.com. A veoma često se njihova želja ni na koji način ne uklapa sa onim što roditelji žele. Takođe, "ne" je najlakši način da dete razume i istraži svoju nezavisnost u ovom uzrastu.

Psiholozi s razlogom nazivaju periodom turbulencije period kada dete ima između godinu i tri godine. Ono tada hoda i sve više govori, tako da je proces učenja reči u veoma aktivnoj fazi. Takođe, karakteristično za ovaj uzrast je da mališani žele da budu nezavisini, ali su im i dalje potrebni podrška, ljubav i pomoć roditelja u mnogo čemu.

Kako da "ne" postane "da"

Ako ne želite da vam dete na sve odgovara sa "ne", prva stvar koju treba da eliminišete iz svog rečnika su fraze poput "hoćeš li", "želiš li", barem u onim situacijama kada ne pristajete na odrečan odgovor.

Takođe, u situacijama kada zapravo detetu želite da date mogućnost da bira – recimo, šta će da jede – ponudite mu nekoliko opcija, pa mu dajte da bira između dva, tri jela.

Takođe, umesto da ga pitate, na primer: "Šta želiš danas da radiš?", pitajte ga da li želi da se igra loptom napolju ili da crta. Ako vaše dete u ovakvim situacijama počne da zahteva još neku opciju, važno je da ostanete čvrsti. Dakle, ponuđene su mu opcije i njegovo je samo da izabere.

Ovakav pristup će održati mir u porodici jer će dete imati osećaj kao da ono kontroliše situaciju, pošto može da bira, a vama će biti lakše jer ne morate da vodite beskonačne pregovore.

Inače, ova taktika ima još jednu prednost, a tiče se upravo pregovaranja, kojeg sada neće biti jer dete prosto bira od ponuđenih opcija. Inače, pregovaranje sa detetom koje histeriše da bi dobilo ono što želi je pogrešno jer ono na taj način uči da je histerija alat kojim treba da se služi da bi dobilo ono što želi.

Još jedna stvar koja vam može pomoći je da obratite pažnju na to koliko često vi detetu govorite "ne", a u ovom uzrastu je to sigurno često. Stručnjaci kažu da je moguće da i mališan upravo zato toliko koristi tu reč jer je i sam često čuje, pa zato pokušajte da umesto kratkog "ne", detetu kažete, recimo: "Nećemo da se igramo na tim stepenicama, opasno je" ili "mačka ne voli da je tako povučeš, treba da budeš nežan".

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)